Ország-világ

2018.01.31. 17:23

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott a volt államtitkár

Thomas Thévenoud francia politikus évekig nem nyújtott be adóbevallást.

Tizenkét hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte szerdán a párizsi fellebbviteli bíróság Thomas Thévenoud volt francia külkereskedelmi államtitkárt, amiért éveken át nem nyújtott be adóbevallást.


A politikus, aki kilenc napig volt Francois Hollande előző államfő kormányának tagja, mellékbüntetésként három évig semmilyen választható tisztséget nem tölthet be.


A volt államtitkár első fokon tavaly májusban három hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott, de az ügyészség fellebbezett az ítélet ellen.


Thomas Thévenoud feleségét is egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a fellebbviteli bíróság.


Mindkettőjük ellen adócsalás volt a vád, amiért a 2012-ben keresett jövedelmükről nem nyújtottak be adóbevallást, illetve a 2009 és 2013 közötti időszakban azt késve tették meg.


Első fokon a párizsi büntetőbíróság megállapította, hogy miután nem egyszeri feledékenységről, hanem rendszeresen ismétlődő cselekményről van szó, az szándékos adócsalásnak tekinthető. Ezt a fellebbviteli bíróság megerősítette.


Thomas Thévenoud az előző kormányzati ciklusban a francia Szocialista Párt egyik feltörekvő, fiatal, országosan ismert politikusa volt. Amikor 40 évesen 2014-ben Francois Hollande államtitkárnak nevezte ki, a politikus néhány nappal később hivatalosan "személyes okok" miatt mondott le, de a miniszterelnöki hivatal azt közölte, hogy meggyűlt a baja az adóhivatallal, amely az új kormány tagjait azonnal leellenőrizte.


Két órával lemondása után a volt államtitkár közleményben elismerte el, hogy "elkésett az adóbevallásával", de azt is jelezte, hogy már rendezte a problémát és a törvényben meghatározott büntetést is befizette. A Médiapart tényfeltáró portál derítette ki, hogy az adóhivatal azért indított eljárást a politikus ellen, mert évekig nem nyújtott be adóbevallást.


Thomas Thévenoud később könyvet írt a történetéről, amelyben "adminisztratív fóbiának" magyarázta az adócsalást, és azt "ostobaságnak" minősítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában