Ország-világ

2018.01.10. 23:14

Beismerte tíz rohingja muszlim lemészárlását a mianmari hadsereg

Beismerte szerdán a mianmari hadsereg, hogy részt vett tíz rohingja muszlim lemészárlásában, akik holttestére a nyugat-mianmari Arakán államban bukkantak rá egy tömegsírban - írta szerdán Facebook-oldalán a mianmari vezérkari főnök hivatala.

"Inn Din falvának lakosai és a biztonsági erők tagjai beismerték tíz bengáli terrorista meggyilkolását" - áll az említett közleményben. A többségében buddhista lakosságú ország kormánya rendszeresen "bengálinak" nevezi a rohingja kisebbség tagjait, mivel a szomszédos Bangladesből érkezett illegális bevándorlóknak tekinti őket.


A katonák és a civilek azért gyilkolták le ezeket a rohingjákat, mert azt feltételezték róluk, hogy a kormány által terrorszervezetnek nyilvánított Arakáni Rohingja Megmentő Hadsereg (ARSA) tagjai - áll a tömegsírt megvizsgáló katonai bizottság által közzétett jelentésben. 


Az ARSA tavaly augusztusban összehangolt támadást indított több rendőrőrs és egy katonai támaszpont ellen Arakánban. A rajtaütések nyomán fegyveres összecsapások törtek ki, a mianmari hadsereg ezután - megnevezése szerint - "tisztogató akcióba" kezdett az állam területén. Az erőszakhullám elől a rohingja muszlim kisebbség több mint 650 ezer tagja menekült Bangladesbe augusztus vége óta.


A mianmari hadsereg most először ismeri be, hogy rohingjákat mészárolt le, az ezzel kapcsolatos vádakat a hadsereg eddig rendszeresen visszautasította. Szintén ez az első eset, hogy a hadsereg említést tesz egy tömegsír létezéséről az állam területén.


A nemzetközi közösség és jogvédő szervezetek etnikai tisztogatással vádolják a mianmari biztonsági erőket, amelyek szemtanúk beszámolói szerint falvak gyújtottak fel, embereket mészároltak le és nők tömegét erőszakolták meg "tisztogató" akciójuk során. 


Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának korábbi jelentése szerint a rohingják szabad mozgását, az oktatáshoz és a munkához való jogát is korlátozzák Mianmarban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában