Ország-világ

2018.01.28. 19:18

A jelenlegi államfő vezet a ciprusi elnökválasztáson, de szükség lesz második fordulóra

Nem sikerül megszereznie a hivatalban maradáshoz szükséges többséget.

MTI

Nikosz Anasztasziadisz jelenlegi államfő fogja nyerni a Ciprusi Köztársaságban vasárnap rendezett elnökválasztást az exit poll eredmények szerint, de szükség lesz második fordulóra, mivel nem sikerül megszereznie a hivatalban maradáshoz szükséges többséget.


A CyBC közrádió adatai szerint Anasztasziadisz a szavazatok 38-42 százalékát szerezte meg. A második helyen a baloldali független jelölt, Stavrosz Malasz végezhet 27-31 százalékkal, azaz ők mérkőzhetnek meg a február 4-re tervezett második fordulóban.


A jobbközép Demokrata Párt (DIKO) vezetője, Nikolasz Papadopulosz a harmadik a szavazatok 21,5-24,5 százalékával.


Más rádió-és televízióállomások szerint ennél jóval vegyesebb a kép, a jelöltek fej-fej mellett állnak.


A választáson kilenc jelölt indult, köztük az országot jelenleg irányító konzervatív politikus, a kormányzó Demokratikus Tömörülés (DISY) jelöltje, akit a választások legesélyesebbjének tartottak. Az 551 ezer választásra jogosult vasárnap este hatig adhatta le voksát.


A közvetlenül a nép által választott elnök nevezi ki és vezeti a kormányt, a parlamentnek csak ellenőrző szerepe van. Az új államfő egyik legfontosabb feladata az lesz, hogy új életet leheljen a sziget újraegyesítésért folytatott tárgyalásokba. A megbeszélések a Törökország jövőbeli szerepe körüli nézeteltérések miatt futottak zátonyra 2017 nyarán.


A görögök és törökök lakta Ciprus 1960. augusztus 16-án nyerte el függetlenségét Nagy-Britanniától. Egy 1974-es görög katonai puccsot követően török csapatok szálltak partra Cipruson, és elfoglalták a sziget északi felét. A kettészakadt szigeten a fővárost is átszelő, 180 kilométer hosszú demarkációs vonalat húztak, amelynek mindkét oldalán ENSZ-katonák tartózkodnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában