Ország-világ

2018.01.24. 13:10

A császármetszés hosszú távú előnyeit és hátrányait vizsgálták

A kutatások összesen 30 millió résztvevő esetén keresztül vizsgálták a császármetszéssel szült nők hosszú távú adatait.

A császármetszéssel szülő nőknél később kisebb lehet a kockázata az inkontinenciának, mint a természetes úton szülőknél, ugyanakkor egy átfogó tanulmány szerint későbbi terhességeiknél megemelkedhet náluk a vetélés vagy a halvaszülés rizikója.


A PLoS Medicine orvosi folyóirat aktuális számában publikált tanulmány a témával foglalkozó 80 korábbi kutatás anyagait dolgozta fel. A kutatások összesen 30 millió résztvevő esetén keresztül vizsgálták a császármetszéssel szült nők hosszú távú adatait.


"Világszerte egyre nagyobb az aránya a császáros szüléseknek, az orvosi indikáció nélküli császárok száma különösen felszökött" - állapította meg Sarah Stock, a brit Edinburgh-i Egyetem kutatója, az új tanulmány szerzője, aki átfogó elemzéssel a császáros szülésekről hozzáférhető adatokat szintetizálta.


Megállapították, hogy császármetszés után a nőknél 44 százalékkal kisebb volt a kockázata az inkontinencia kialakulásának, mint a természetes úton szülő nőknél, és 71 százalékkal kevésbé voltak hajlamosak a méhsüllyedésre.


A császárral született gyerekeknél 12 éves korukig nagyobb kockázata volt az asztma kialakulásának, ötéves korukig pedig az elhízásnak.


A császár utáni további terhességek esetében megnőtt az esélye a vetélésnek, a halvaszülésnek és egyéb szövődményeknek.


"Ezek az információk a szülés módjairól szóló párbeszédben nyújthatnak segítséget, elősegíthetik a személyre szabott szüléstervezést" - magyarázta Stock.


A tanulmány szerzői ugyanakkor figyelmeztettek arra, hogy a felhasznált kutatások eredményei túlnyomórészt megfigyelésen alapultak, ok-okozati összefüggést nem lehet belőle levonni és az adatokat nagy körültekintéssel kell kezelni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában