Ország-világ

2017.12.05. 08:00

Tíz tanács téli vezetéshez

Az elmúlt napokban ízelítőt kaptunk a téli időjárásból, ami rögtön karambolokban is megmutatkozott. Néhány tanács megfogadásával csökkenthetjük a balesetek esélyét - vagy legalább a hideg és a hó miatti problémákat.

munkatársunktól

1. Az üzemanyagtartályt télen tartsa mindig legalább félig tele, így ugyanis elkerülhető az üzemanyagcső elfagyása.

2. Ne feledjük: a sebességkorlátokat száraz, és nem havas-jeges utakra tervezték. Szóval érdemes lassítani.

3. Célszerűbb jóval a k4. Csúszós burkolaton vezetve különösen fontos, hogy a szokottnál is nagyobbkörültekintéssel váltsunk sávot.

5. A hidakon és a felüljárókon nagyon elővigyázatosnak kell lenni: ezek válnak először jegessé, esetükben ugyanis nem érvényesül a föld melegítő hatása.

6. A hó és a köd miatt jelentősen meghosszabbodhat az utazási idő. Érdemes mindig időben elindulni, hogy ne érezzük úgy útközben, sietnünk kell.

7. Ha GPS segítségével vezetünk sötétedés után, a készüléket kapcsoljuk éjszakai üzemmódra. Így szemünk kevésbé fog káprázni és fáradni.

8. A kocsin a sebességtartást szolgáló tempomatot nem szabad bekapcsolni havas, csúszós úton,különben könnyen baleset lehet a vége.

9. A hűtővíz- és ablakmosótartályt fel kell tölteni fagyálló folyadékkal. A téli szélvédőmosó folyadékokkésleltetik a jégképződést a szélvédőn és a fúvókákat is jégmentesen tartják. A szélvédő rendszeres belső tisztításával megelőzhető vagy csökkenthető a párásodás.

10. Mindig legyen kéznél a jégkaparó, a kézi kefe vagy seprű, indítókábel (bikakábel), takaró és hólánc. Ezek jó szolgálatot tehetnek, ha hosszabban kell várakoznunk valahol.

 

Havas, jeges úton kerülni kell a hirtelen fékezést, és érdemes a szokottnál nagyobb követési távolságot tartani. Fotó: Kisalföld-archívumHavas, jeges úton kerülni kell a hirtelen fékezést, és érdemes a szokottnál nagyobb követési távolságot tartani. Fotó: Kisalföld-archívum


Érdemes kanyar előtt megkezdeni a fékezést, így megelőzhető a kisodródás. Óvatosan lépjünk a fékpedálra, mert hirtelen nagy fékezésnél könnyen megcsúszhat az autó. A lassítás biztonságos módja a motorfék is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában