Ország-világ

2017.12.04. 22:52

Szexuális bántalmazással vádolt szenátorjelöltet támogat Trump

Hivatalosan támogatásáról biztosította hétfőn Donald Trump amerikai elnök Roy Moore alabamai republikánus szenátorjelöltet, aki azzal vádolnak, hogy évtizedekkel korábban kiskorúakat zaklatott.

A Fehér Ház közleményben tudatta, hogy a Trump hivatalosan támogatta Moore-t, miután a két politikus "pozitív tartalmú" telefonbeszélgetést folytatott egymással.


Előzőleg hétfőn Trump Twitter-üzenetben biztosította teljes támogatásáról Moore-t, egy héttel a szenátusban csak szoros többséggel rendelkező republikánusok számára létfontosságú előrehozott választás előtt.


"A demokraták egy szavazatot sem hajlandók adni a jelentős adócsökkentés érdekében , és emiatt van szükségünk arra, hogy Alabamában Roy Moore nyerjen" - írta a mikroblog portálon az amerikai elnök.


Az ultrakonzervatív republikánus Roy Moore-t több nő is vádolta  Olyan "helytelen szexuális magatartással", amely a csóktól  a szexuális bántalmazásig és tapogatásig terjedt. A legfiatalabb áldozat 14 éves volt. A legrégebbi esetek a hetvenes években történtek, amikor Moore harmincas éveiben járt.


A vallási fundamentalizmusa miatt az alabamai főbírói székből eltávolított Moore a vádak nyilvánosságra hozatala előtt a december 12-én az alabamai előrehozott szenátorválasztás esélyese volt. Donald Trump eddig nem állt ki hivatalosan Moore mellett,  meglehetősen homályosan nyilatkozott, illetve beérte a demokrata párti ellenfél elleni támadásokkal.


Novemberben, miután a The Washington Post című lapban megjelent a Moore-t vádoló négy nő tanúvallomása, a Fehér Ház jelezte, hogy ha a vádak igaznak bizonyulnak, Roy Moore-nak vissza kell lépnie.


Roy Moore esetleges veresége tovább csökkentené a republikánusok amúgy is szűk többségét a szenátusban, ahol jelenleg 100 szenátori hely közül 52 az övék. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában