Ország-világ

2017.12.05. 15:34

Hivatalos világrekordként akarják elismertetni a kilencórás tajvani szivárványt

A legtartósabb szivárvány Guinness-rekordját pedig az angliai Wetherby tartja.

A valaha észlelt legtartósabb szivárvány hivatalos Guinness-rekordjaként akarják elismertetni Tajvanon azt az égi jelenséget, amely két perc híján kilenc órán át volt látható november 30-án, csütörtökön a fővárosban, Tajpejben.


A tajpeji Kínai Kultúra Egyetemének légkörtudományi tanszéke a lakossághoz fordult annak érdekében, hogy dátumozott fotókkal és videofelvételekkel lehessen bizonyítani a szivárvány létezését reggel 6 óra 57 perc és délután 3 óra 55 perc között.


A legtöbb szivárvány kevesebb mint egy órán át látható, a legtartósabb szivárvány Guinness-rekordját pedig az angliai Wetherby tartja egy 1994-es hatórás égi tüneménnyel.


Az egyetem 36 ezer fényképet akar összegyűjteni a lakosságtól, hogy egy úgynevezett szivárványórát összeállítva "sziklaszilárdan" bizonyítani tudják a tünékeny rekordot a Guinness szigorú ellenőreinek. 

Két perc híján kilenc óráig volt látható a tajvani szivárvány. Forrás: YouTube

Két perc híján kilenc óráig volt látható a tajvani szivárvány. Forrás: YouTube

Az egyetem maga 540 fényképet készített a szokatlan időtartamú égi jelenségről, azért nem többet, mert sokáig sejteni sem lehetett, hogy rekordhosszú eseményről lesz szó. 


Csou Kun-hszuan, a légkörtudományi tanszék professzora szerint mindenképp érdemes a lehető legaprólékosabban dokumentálni a november 30-i szivárványt, mert ez egy eddig kevéssé kutatott "tudományág" Tajvanon.


Egy ilyen nagy időtartamú szivárvány észlelésének esélye kisebb, mint az, hogy valakit kétszer egymás után villámcsapás érjen - mondta a professzor a CNA tajvani hírügynökségnek. 


Csou Kun-hszuan a szivárványok városaként szeretné a világ elé tárni Tajpejt, mert - mint mondta - az éghajlati és a terepviszonyok is ideálisak a szivárványképződéshez az egyetemnek a hegyek szabdalta Jangmingsan körzetben lévő kampusza körül. 


Míg Izland az északi fény országa, úgy Tajvan a szivárványok szigete lehetne - véli a tudós.

Címkék#tudomány
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában