Ország-világ

2017.12.18. 23:00

ENSZ: mintegy 258 millió migráns van a világon

A legtöbb migráns, 106 millió ember Ázsiából származik.

Mintegy 258 millió migráns van a világon, az ezredforduló óta 50 százalékos növekedés történt a számukban - közölte hétfőn az ENSZ.

A világszervezetnek a migrációs tendenciákat és fejleményeket leíró jelentését a migrációs világnapon tették közzé.

Az ENSZ hangsúlyozta, hogy minden tizedik migráns menekült vagy menedékkérő, globális szinten a lakosság 3,4 százaléka migráns, ami azt jelenti, hogy 258 millió ember nem a születési országában él.

A jelentés szerint Észak-Amerika lakossága 2000 és 2015 közötti növekedésének 42 százaléka a migráció következménye, Európa népessége pedig csökkent volna ez időszakban a migráció nélkül.

A legtöbb bevándorló, közel 50 millió ember az Egyesült Államokban él, Szaúd-Arábiában, Németországban és Oroszországban pedig egyenként 12 millió migráns tartózkodik. Nagy-Britannia a harmadik helyen szerepel, mintegy 9 millió külföldről érkezett emberrel.

A legtöbb migráns, 106 millió ember Ázsiából származik, ezen belül Indiából vándoroltak külföldre a legtöbben, 17 millióan. Mexikóból 13 millióan vándoroltak ki.

A migrációs világnapot annak emlékére tartják, hogy az ENSZ 1990. december 18-án fogadta el a vendégmunkások és családtagjaik jogainak védelméről szóló megállapodást, amely 2003. július 1-jén lépett hatályba.

Az ENSZ azokat a személyeket nevezi migránsoknak, akik nem a szülőhazájukban élnek. Évről évre több millió ember vándorol be a jobb jövő reményében a fejlődő világ országaiból az iparosodott államokba, csaknem felük Európát veszi célba.

Ma nagyobb a mobilitás, mint valaha, a szakértők az áruk, majd a pénz szabad mozgása után az emberek vándorlását az elmúlt évszázadban kibontakozott globalizáció harmadik hullámának tekintik.

Az ENSZ égisze alá tartozó Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) idei jelentése szerint a világon mintegy 23 millió ember készül arra, hogy kivándorol hazájából, ez a szám folyamatosan növekedett az utóbbi években.

Az IOM előrejelzése szerint 2050-re meghaladhatja a 400 milliót a nemzetközi migránsok száma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában