Ország-világ

2017.12.15. 13:38

Éjszakára újra 100 százalékon működhet a négyes blokk a Paksi Atomerőműben

Egy forgóalkatrész hibásodott meg hajnalban. Az eseménynek nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nincs.

A négyes blokk éjszakára eléri maximális teljesítményét a paksi atomerőműben, a szakemberek hozzáfogtak a meghibásodott alkatrész cseréjéhez - közölte Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója az MTI-vel.


A paksi atomerőmű 4. blokkja péntek hajnal óta 250 megawattos teljesítményen, a névleges teljesítménye felén működik, mert 1 óra 33 perckor a 8-as generátor hibajelzése miatt védelmi működés lépett életbe, ami a 8. turbina kiesésével járt.


Kovács Antal az MTI-nek elmondta, hogy az atomerőmű szakemberei azonosították a műszaki probléma okát: egy forgóalkatrész hibásodott meg, ami nem atomerőműspecifikus, az eseménynek nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nincs.


"Kollégáim hozzáfogtak az alkatrész cseréjéhez. Terveink szerint még éjszaka eléri a blokk a száz százalékos teljesítményt" - tette hozzá a kommunikációs igazgató.


A 100 megawattot meghaladó teljesítménycsökkenéssel járó üzemi eseményről honlapján adott hírt a paksi atomerőmű. Mint írták a szakemberek a hibafeltárása miatt 3.18 és 5.12 óra között feszmentesítést hajtottak végre, ezért erre az időszakra a 7. turbinát is leállították.

 

Le kellett állítani a 7. turbinát a Paksi Atomerőműben üzemzavar miatt

Az MVM Paksi Atomerőmű 4. blokkján 2017. december 15. 01:33 órakor a 8. generátor meghibásodott jelzés miatt védelmi működés történt, aminek következtében a 8. turbina kiesett - hozta nyilvánosságra közleményében a vállalat.


A szakemberek a hiba feltárása miatt 03:18 – 05:12 óra között feszmentesítést hajtottak végre, ezért erre az időszakra a 7. turbinát is leállították. 


A hiba elhárítása folyamatban van. A 4. blokk jelenleg 250 MW-os teljesítményen üzemel.

Az eseménynek nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nincs - tudatták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában