Ország-világ

2017.11.15. 07:38

Puccs: átvette a hadsereg a hatalmat Zimbabwéban

A fegyveres erők közölték, hogy az államfőnek és családjának nem esett baja, biztonságban vannak.

A hadsereg bejelentette, hogy átvette a hatalmat Zimbabwéban - jelentette a Reuters hírügynökség szerdán.


A hadsereg képviselői a korábban elfoglalt ZBC állami televízióban közölték, hogy átvették az ország irányítását Robert Mugabe elnök kormányától.

A hatalomátvételt azzal indokolták, hogy a 93 éves Mugabe köreiben lévő "bűnözők" ellen léptek fel, és tagadták, hogy katonai puccsot hajtottak volna végre.

 

Constantino Chiwenga (j) vezérkari főnök hétfőn nyíltan azzal fenyegetett, hogy beavatkozik a politikába.

Egy kormányzati forrás tudatta, hogy a hadsereg őrizetbe vette Ignatius Chombo pénzügyminisztert, akit a katonaság gazdasági és társadalmi nehézségek okozásával vádol. Chombo vezető tagja a Mugabe által vezetett Zanu-PF kormányzópártnak.


Lövöldözés hallatszott Robert Mugabe zimbabwei elnök fővárosi rezidenciájánál - jelentette korábban az AFP francia hírügynökség. A fegyveres erők közölték, hogy az államfőnek és családjának nem esett baja, biztonságban vannak.


Hírforrások korábban arról számoltak be, hogy katonák és katonai járművek jelentek meg a főváros, Harare utcáin, és szemtanúk három nagy robbanást véltek hallani a város központjában.

Sajtóértesülések szerint katonák foglalták el Zimbabwe állami műsorszórójának, a ZBC székhelyét szerdára virradóra.


Constantino Chiwenga vezérkari főnök hétfőn nyíltan azzal fenyegetett, hogy beavatkozik a politikába, mert értékelése szerint tisztogatás zajlik a kormánypárton belül a függetlenségi harcban részt vett tagok ellen.


Kedden számos, katonai puccsról szóló híresztelés kapott lábra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában