Ország-világ

2017.10.03. 21:47

Szlovénia előre gondolkodik az idősellátás ügyében

Az elöregedő társadalom miatt a szlovén kormány hosszú távú idősellátási és gondozási törvénytervezetet készít, amelyhez további forrásokat biztosít - jelentette be Milojka Kolar Celarc egészségügyi miniszter kedden Ljubljanában.

A nyugdíjbiztosítás, az egészségellátás és szociális ellátás intézménye mellé a kormány hosszú távú idősellátás és gondozási ellátás bevezetését tervezi, a törvény véglegesítéséhez azonban még szükség van a pénzügyminisztériummal való egyeztetésre - mondta a tárcavezető.


Kifejtette, hogy az új ellátási rendszer felhasználói a jövőben eldönthetik, öregek otthonába költöznek vagy saját otthonaikban tartanak igényt a gondozásra, utóbbinál a rászorulók pénzügyi juttatásban részesülnek, illetve házi gondozót vehetnének igénybe. 


Ezen jogok biztosításához további 300 millió euróra van szükség - mondta Kolar Celarc. Hozzátette: a költségek kétharmadát a nyugdíjpénztárak és a betegbiztosítók fedezik, a valamivel több mint 100 millió euró költséget pedig új illeték bevezetésével teremti meg a kormány: a jövedelmek után, annak nagyságától függően, 4 és 25 százalék közötti illetéket kell majd fizetni. 


A tavaly készült egyik tanulmány szerint Szlovéniában az elkövetkező hét évben 20 százalékkal nő azok száma, akiknek szükségük lesz a fent említett gondozásra. 2016-ban a szlovén lakosság 19 százaléka volt idősebb 65 évnél és 4 százaléka töltötte be a 80 évet. 


Az Eurostat demográfiára vonatkozó statisztikai előrejelzései szerint Szlovéniában 2030-ban a népesség negyede lesz idősebb 65 évnél, a különböző betegségek miatt, mint például az Alzheimer-kór, pedig közülük sokan nem lesznek képesek ellátni magukat és segítségre szorulnak majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában