Ország-világ

2017.10.23. 20:51

Sorsdöntő hét jön a katalánok ügyében

Sorsdöntő lehet a hét a spanyol-katalán konfliktus szempontjából; a spanyol parlament felsőháza, a szenátus pénteken dönt, hogy elfogadja-e a katalán kormány eltávolítására vonatkozó javaslatot, a katalán parlament pedig csütörtökön ül össze, hogy választ adjon a madridi tervekre.

mti

A pártok hétfőn kijelölték azt a 27 szenátusi képviselőt, akik helyet kaphatnak abban parlamenti eseti bizottságban, amely a következő napokban megvitatja a spanyol kormány Katalóniáról szóló intézkedéscsomagját. Pedro Sanz, a szenátus elnökhelyettese szerint "nagyon pozitív lenne", ha Carles Puigdemont katalán elnök személyesen jelenne meg, hogy kifejtse álláspontját. Ezt vagy a bizottság ülésén teheti meg csütörtökön délután vagy másnap a szenátus rendkívüli plenáris ülésén. Elképzelhető, hogy a katalán vezető élni fog ezzel a lehetőséggel, de végleges döntést még nem hozott - írta katalán kormányzati körökre hivatkozva a spanyolországi sajtó. Mindeközben tovább folytatódik a spanyol-katalán nyilatkozatháború a médiában.


Rafael Catalá spanyol igazságügyi miniszter azt mondta újságíróknak: a katalán vezetés még időben van, hogy megakadályozza saját eltávolítását, ha visszatér a törvényességhez és lemond a függetlenségi folyamatról. Raül Romeva katalán külügyi tanácsos viszont a brit BBC-nek adott interjújában arról beszélt, hogy a katalán köztisztviselők "nem követik majd Madrid rendelkezéseit", és a katalán választott intézmények ellenállnak, amennyiben a spanyol kormány átveszi a katalán kormányzati hatásköröket. A nép döntött demokratikusan a kormányról és a parlamentről, ezeket az intézményeket meg kell óvni - jegyezte meg. A politikus szükségtelennek nevezte előrehozott választások megrendezését Katalóniában, minthogy a katalán nép már választott 2015 őszén. A Népi Egység (CUP) nevű szélsőbaloldali, nacionalista katalán párt tömeges polgári engedetlenségre szólított fel Katalóniában. A spanyol kormány intézkedéscsomagjáról közleményében azt írta: "a legnagyobb agresszió a katalán nép civil, egyéni és közösségi jogaival szemben a francoista diktatúra óta". A 135 fős katalán törvényhozásban 10 mandátummal rendelkező párt hangsúlyozta, hogy az ellenállás ne legyen erőszakos, és annak pontos módját később hozzák nyilvánosságra.


A spanyol kormány szombaton jelentette be az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva - amely lehetőséget ad az államnak, hogy alkotmánysértés esetén beavatkozzon az autonóm közösségekben - ,hogy kezdeményezi a katalán kormány feloszlatását és előrehozott parlamenti választások megrendezését Katalóniában. A katalán elnök aznapi válaszában hangsúlyozta: az "önrendelkezésük megsemmisítésére" irányuló "támadást" nem fogadhatják el. A szenátus pénteken szavaz a kormányzati javaslatokról. A Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) egymaga rendelkezik az elfogadáshoz szükséges többséggel, de bírja a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és a Ciudadanos (Állampoglárok) nevű liberális középutas párt támogatását is. Ez a 266 tagú szenátusban összesen 214 szavazatot jelent. Az intézkedések az elfogadást követően akkor lépnek életbe, ha megjelennek a hivatalos állami közlönyben. A jelenlegi információk szerint szombattól lehetnek hatályosak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában