Ország-világ

2017.10.05. 11:54

Nézze meg az első 360 fokban felvett űrsétát!

A Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó orosz űrhajósok készítették az első 360 fokos űrsétafelvételt.

Az orosz TV-csatorna, az RT (Russia Today) közreműködésével készített videóban két orosz űrhajós, Szergej Rjazanszkij és Fjodor Jurcsihin munkáját követhetjük nyomon, ahogyan elindítanak néhány nanoműholdat a Nemzetközi Űrállomáson. A teljes űrséta 7 óra 29 percig tartott, ami az orosz űrhajózásban rekordnak számít. Az első 360 fokban rögzített űrsétáról készült videó a hosszú folyamatból 3 perc 26 másodpercet örökített meg.

 


A videóban 1:12-nél az űrhajósok a Tanyusha-SWSU 2 műholdat telepítik, ami  orosz, angol, spanyol és kínai nyelven sugároz üzeneteket.


A nanoműholdat orosz diákok tervezték Kursk városában. 2:40-nél a gömbölyű TS530-Zerkalót indítják útnak, hogy megvizsgálja a Föld atmoszférájának sűrűségét, ezzel segítve a tudósok munkáját. Összesen öt műholdat telepítettek az űrséta során.

 

Mi az a nanoműhold?


A nanoműholdak egyre fontosabbak lesznek az űrkutatásban, a Mars és a Hold megfigyelésétől a Földre veszélyt jelentő aszteroidák felkutatásában és még az űrszemét eltávolításában is nagy szerepet játszanak. Az Európai Űrügynökség a Naprendszer távoli csücskeit fedezné fel velük. Segítségükkel elérhető áron lehet tesztelni például, hogy egy adott technológia működik-e a Föld körüli pályán, méréseket és megfigyeléseket lehet végezni az űrből. A nanoműholdak ma már elférnek egy ember kezében, tömegük általában nem több tíz kilónál, de régebben akkorák voltak, mint egy mosógép. 


Címkék#tudomány
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában