Ország-világ

2017.10.20. 17:40

Németország titkos egyetértési nyilatkozatot írt alá három újabb tengeralattjáró eladásáról Izraelnek

Ha létrejön az üzlet, akkor a német kormány félmilliárd euróval (mintegy hetvenöt milliárd forinttal) fogja támogatni.

Németország titkos egyetértési nyilatkozatot írt alá újabb három - a korrupciógyanús közbeszerzés miatt vitatott -, tengeralattjáró eladásáról Izraelnek - értesült pénteken a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.


Az utóbbi hetekben német tisztviselők nyomására számos olyan változást illesztettek a paktumba, amelyek lehetővé teszik Németország számára, hogy könnyedén visszavonulhasson az üzlettől, ha az izraeli oldalon korrupcióval kísért fegyverüzlet miatt erre kényszerülne.


A három új tengeralattjárója csatlakozik majd a már régebben Németországtól megvásárolt öt, és a jelenleg készülő hatodik "delfin" gyártmányú búvárhajóból álló izraeli flottához.


Ha létrejön az üzlet, akkor a német kormány félmilliárd euróval (mintegy hetvenöt milliárd forinttal) fogja támogatni. Az újabb három tengeralattjáró megvásárlását Benjámin Netanjahu miniszterelnök erőltette, noha Móse Jaalon volt védelmi miniszter hevesen ellenezte, mert fölöslegesnek tartotta őket.


Netanjahu azzal érvelt, hogy Angela Merkel utódja esetleg nem járul majd hozzá az adásvételhez, míg Jaalon szerint csak akkor lesz szükség rájuk, ha a jelenlegi búvárhajók majd egyszer elöregednek.


Az izraeli média szerint ez a vita okozta Jaalon menesztését és Avigdor Liberman védelmi miniszterré való kinevezését, valamint pártjának, a Jiszrael Béténunak (Izrael a Hazánknak) a kormánykoalícióba invitálását is.


Németország a korrupciós vádak nyomán, a rendőrségi nyomozás megindulása után befogyasztotta a három újabb tengeralattjáróról folytatott tárgyalásokat, és csak azért születhetett végül megállapodás, mert Jeruzsálemben rendkívüli fórumot hívtak össze az igazságügy-minisztérium égisze alatt, amely kinyilvánította, hogy a "korrupció nem jutott el az üzlet gyökeréig", noha a megvesztegetéseket egyre több bizonyíték támasztja alá a rendőrségen.


A korrupt tengerészeti közbeszerzési ügy tavaly ősszel a tízes tévécsatorna oknyomozó riportja után kezdődött. Nyáron a rendőrség letartóztatott és kihallgatott számos érintett katonai és biztonsági vezetőt.


Miki Ganor, a ThyssenKrupp nevű német hajógyártó óriásvállalat izraeli képviselője vádalkut kötött a hatóságokkal, és rendőri védelem alatt ismertette a korrupciós közbeszerzés részleteit.


A vádak szerint Ganor az újabb és újabb, nagy értékű haditengerészeti beszerzések érdekében Avriel Bar Joszeffel, a nemzetbiztonsági tanács volt elnökhelyettesével közösen katonai és politikai döntéshozókat vesztegetett meg, hogy a hadsereg tiltakozása ellenére újabb három tengeralattjárót, valamint a tengeri földgázmezők védelmében négy hadihajót vásároljanak az általuk képviselt vállalkozástól.


Ganor jutaléka 45 millió dollárra (mintegy 13 milliárd forint) rúgott, de ennek ötöde, 9 millió dollár (mintegy 2,5 milliárd forint) ügyvédjének, Dávid Simrónnak járt, aki egyben Benjámin Netanjahu miniszterelnök unokatestvére, bizalmasa és ügyvédje.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában