Ország-világ

2017.10.05. 09:00

Már csak a bűnper maradt

Szerdán volt hét éve, hogy a vörösiszap elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyebben fekvő részeit, nyolc halált okozva. A megismételt bűnper időpontját Győrben még nem tűzték ki, a kártérítésekkel az ügyfelek elégedettek a Kisalföldnek nyilatkozó jogászok szerint.

Késő ősszel zárt ülést tartanak a Győri Törvényszéken, a megismételt vörösiszapper előkészítő tárgyalásaként, hogy a vád és a védők előtárhassák indítványaikat. A nyilvános pert még nem tűzték ki, jövőre kezdődik és a díszteremben lesz. A 15 vádlottat – mint tudják – Veszprémben felmentették, a Győri Ítélőtábla azonban ezt hiányosságokra hivatkozva hatályon kívül helyezte ez év februárjában, s később a Győri Törvényszéket jelölte ki. A vádat továbbra is a Veszprém Megyei Főügyészég képviseli a katasztrófa ügyében.


Tegnap volt hét éve, hogy átszakadt a Mal Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. tulajdonában lévő Ajkai Timföldgyár Kolontár és Ajka között létesített, 400×600 méteres vörösiszap-tárolójának gátja. A kiömlő, 1,755 millió köbméternyi maró anyag elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyebben fekvő részeit, 8 életet követelve. Több forrás 10 halálesetet említ, ketten sorsszerűen épp akkor haltak meg Devecserben, s az orvosok szerint ezt nem a katasztrófa idézte elő.


A kártérítési perekben eljárt dr. Magyar György ügyvéd a Kisalföldnek tegnap elmondta: mindegyik per lezárult az irodája által képviselt, MAL Zrt. elleni ügyek közül, s csupán egy maradt függőben a Fővárosi Törvényszék előtt, mivel az általa képviselt károsultak időközben elhunytak.


– Minden kereset, amivel kapcsolatban megbízást kaptunk, sikerrel zárult és az ügyfeleink meg is kapták a bíróság által megítélt vagyoni és nem vagyoni kárösszeget. Mindegyikük elégedetten távozott és senkitől nem kaptunk a megítélt összeggel kapcsolatban kifogást – mondta dr. Magyar György. Hozzátette: a kormányzat erre pótkeretet biztosított.  


Kérdésünkre válaszolva közölte: még nem döntött arról, hogy sértetti képviselőként személyesen is részt vesznek-e a tárgyalásokon, de valószínűbb, hogy nem, hiszen ott a vádhatóság és a védők töltik be a fontosabb szerepet. A büntetőügyről szólva pedig leszögezte: nem szeretne állást foglalni a Győrben hatályon kívül helyezett döntéssel és a folytatással kapcsolatban, ő maga is ellenzi, hogy például politikusok bírói döntéseket minősítsenek. A bíróság – mondta – csak a kétséget kizáró bizonyíték alapján mondhatja ki a bűnösséget. Az általa képviselt perek szempontjából egyébként a büntetőügynek csak annyiban van jelentősége, hogyha valakit jogerősen elmarasztalnának, mert akkor az eddig meg nem ítélt kárelemekkel kapcsolatban – amiket az állam nem térített meg – a bűnösökkel szemben újabb kártérítést lehet kezdeményezni. 


Korábban egyébként az ügyvéd a Kisalföldnek arról is nyilatkozott, hogy az ellenőrzéseket végző környezetvédelmi hatóság szerepét problémásnak látja, mint tudjuk, velük szemben nem emeltek vádat. Dr. Magyar György szerint az eset hasonló ahhoz, mintha valakinek a gépkocsiját megfelelő műszaki ellenőrzés nélkül engedik át a vizsgán – mondta a Győri Ítélőtábla döntése után. Hasonlóan nyilatkozott egy másik nagy károsulti kör képviselője, dr. Bense László Erik is.


A polgári perek mind lezáródtak, s "amit ki lehetett hozni belőlük, azt kihoztuk" – fogalmazott.  A Lázár János miniszterhez benyújtott kérelmükre még egy 70 millió forintos keretet megszavaztak a vagyoni kárt szenvedők számára. Ugyanakkor voltak a pertársaságban, akiken nem lehetett segíteni, mert passzívvá váltak és nem is nyúltak a pénzért, ami – ha az emléket nem is törli ki – jogosan illeti őket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában