Ország-világ

2017.10.26. 09:00

Egynapos kirándulások a főváros árnyékában

Téved, aki azt hiszi, Budapesten és környékén kevés a látnivaló. Hegyvidéki kirándulóhelyek, középkori templomok, pincesorok és kilátók sorakoznak szerte a megyében, amelyek ősszel is csak arra várnak, hogy felfedezzük ezeket.

 


Borkedvelőknek: a töki pincesor

Budapesttől 30 km-re, a Zsámbéki-medencében elterülő Tök község kitűnő bortermő vidéknek számít, a település szőlőkultúrájának hagyományai a római korig nyúlnak vissza. Tök főutcáján végighaladva már az út szélén strázsáló gesztenyefák is csodás látványt nyújtanak és akkor még nem láttuk a több száz éves pincesorokat, amelyek a település védett értékei közé tartoznak. Az Aligvárom pincesorán és a híres Patkó csárda környékén, valamint a Kis soron különböző méretű és korú pincék, présházak találhatók, amelyek jellegzetes része a színes bejárati ajtó. A környék meszes talajai a fehérborok számára kedvezőek, a helyi borok többnyire Irsai Olivér, chardonnay, sauvignon blanc, zöld veltelini szőlőfajtákból készülnek.

A Tökön található pincesor méltán híres védett borospincéiről és présházairól.

A Tökön található pincesor méltán híres védett borospincéiről és présházairól.

Kihagyhatatlan: Tök Község Tájháza a Kútvölgy utca 2. szám alatt várja a látogatókat, a belépés ingyenes. 


A különleges töki pompos

 A töki pompos nevű étel Tök településről indult hódító útjára, a népszerű finomság szalonnás, hagymás, tejfölös ízben ma már a fesztiválok, vásárok nélkülözhetetlen kelléke.


Páratlan panoráma: libegő és kilátó


A fővárosiak kedvelt kirándulóhelye a János-hegy és az Erzsébet-kilátó, amelyet ősszel érdemes libegővel megközelíteni. A Zugligetből induló libegő drótkötélpályája 1040 méter hosszú és csodálatos panorámát kínál utasainak. A hegyre felfelé a hegyoldal színes erdeiben gyönyörködhetünk, míg völgymenetben Budapest panorámáját csodálhatjuk meg. A felső állomásról rövid, ám meredek sétával elérhető az Erzsébet-kilátó, amely Budapest legmagasabb pontján áll.


A János-hegy tetején, 527 méter magasan található az Erzsébet-kilátótorony, amely 1910-ben épült Schulek Frigyes tervei alapján. A neoromán stílusú épületben lépcsők vezetnek a legfelső szintre, ahol tiszta időben csodás körpanoráma nyílik a környékre, sőt, tiszta időben a Magas-Tátra csúcsai is kivehetők. 

Hasznos információk az útra

– A libegő viteldíjai: felnőttjegy 1000 Ft, gyermekjegy (3–8 éves korig): 600 Ft, felnőttretúrjegy: 1400 Ft, gyermekretúrjegy (3–18 éves korig): 800 Ft. 

– Nyitvatartás: A libegő egész évben nyitva tart. Az őszi-téli hónapokban, október 1. és 28. között 10–17 óráig, október 29. és 31. között 10–16 óráig, novemberben és decemberben 10–15.30 óráig szállít utasokat. 

– Megközelítés: A Zugligeti Libegő völgyállomása Zugligetben, a 291-es autóbusz végállomásánál található. Hegyállomása a János-hegyet a Normafával összekötő Hármaskút-tetőn helyezkedik el. A Normafáig a Széll Kálmán térről induló 21 és 21A jelzésű autóbuszokkal lehet eljutni, a Normafától 20–30 perces, kellemes erdei út vezet a libegő felső állomásához.


Ken Follett kedvencei: Ócsai templom és tájház

Budapesttől délre, a Gyáli járásban fekszik Ócsa település, amelynek templomától Ken Follett világhírű írónak is elállt a lélegzete. Itt forgatták ugyanis 2009 és 2010 között A katedrális című nyolcrészes tévéfilmsorozatot, amely az író azonos című regényéből készült. A XIII. századi, román stílusú, háromhajós, kereszthajós bazilika a premontrei rend számára épült, de gótikus és barokk stílusjegyeket is hordoz magán, köszönhetően a későbbi átépítéseknek. A monumentális épület a török időkben egyszerre szolgált a törökökdzsámijaként és a magyarok templomaként, jelenleg református templomként működik. További érdekesség, hogy a Szent László-legenda néhány részletét is lehet látni a szentélyben, az északi falon. 

Ha kigyönyörködték magukat az Árpád-kori műemlékben, érdemes átsétálni a közeli skanzenbe is. Az ócsai öregfalu érdekessége, hogy máig megtartotta eredeti településszerkezetét és régi stílusú házait, élő néphagyományait.

Budapesttől 30 km-re található Ócsa települése, mely híres népművészeti gyűjteményéről és tájházáról.

Budapesttől 30 km-re található Ócsa települése, mely híres népművészeti gyűjteményéről és tájházáról.

Látványetetés és állattréning: Budakeszi vadaspark

Kellemes családi kikapcsolódást ígér a Budakeszi Vadaspark felfedezése, hiszen nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is bőven szolgál programmal és látnivalóval. Az 1979-ben alapított Budakeszi Vadaspark célja, hogy eredeti élőhelyükön ismertesse meg a látogatókkal a Magyarországon őshonos, illetve a Kárpát-medencébe betelepült állatokat. Így a 26 hektáros területen erdei környezetben él jelenleg mintegy 60 állatfaj kb. 200 egyede, többek között a barna medve, szürke farkas, muflon, vízibivaly és Przsevalszkij-ló is. Háziállatok közül többek között a szamár, házi nyúl, házi kecske és a pézsmaréce is megtekinthető az állatparkban. 

Izgalmas és látványos program a kisállattréning és a nyilvános etetések, amelyek során a látogatók közelebbről is megismerkedhetnek az állatokkal. A mosómedve-, sakál-, róka- és hiúztréning (Kisállatsuli) hétfőtől péntekig 10–11 és 13–14 óra között zajlik, hétvégén 10 órától a mosómedvék, 11 órától a rókák, 13 órától a sakálok és 15 órától a kisragadozók látványetetése tekinthető meg. A medve etetése mindennap 11 és 11.15 óra között zajlik, a bivaly látványetetését hétfőtől péntekig 11.30 és 11.45 óra között, míg a farkasét hétfőtől péntekig 12 és 12.15 óra között lehet megnézni. A kisállattréningek és azok etetései a fenti időpontokban, az adott állatok karámjánál, kifutójánál tekinthetők meg minden hétköznap.

A Budakeszi Vadaspark nem csak élő állatokkal nyűgözi le a gyerekeket, a Makk Kuckó tematikus játszótér egyedülálló módon, pl. szarvasbogárhinta, cincérhinta vagy stilizált makkmászóka segítségével mu

A Budakeszi Vadaspark nem csak élő állatokkal nyűgözi le a gyerekeket, a Makk Kuckó tematikus játszótér egyedülálló módon, pl. szarvasbogárhinta, cincérhinta vagy stilizált makkmászóka segítségével mutatja be az erdőt, mint mikrokozmoszt a legkisebbeknek.

Mielőtt elindulunk, mindig érdeklődjünk!

– Nyitvatartás: Érdemes indulás előtt informálódni a pontos nyitvatartásról az alábbi telefonszámon: +36-20/661-7972. Október 14–28-ig a zárás időpontja ugyanis változhat az óraátállítás/téli időszakra való átállás miatt! Belépők: felnőttjegy 1450 Ft, gyermekjegy (2–14 éves korig) 800 Ft.

Látogatási idő és belépődíjak

– Nyitvatartás: február 1-jétől november 26-ig. Keddtől péntekig 9–16 óra; szombaton, vasárnap és ünnepnapokon 10–17 óra. Hétfő szünnap. 

– Belépő: felnőttjegy 950 Ft, kedvezményes jegy 600 Ft. 

– Cím: 2364 Ócsa, Dr. Békési Panyik Andor u. 4–6.

– Kihagyhatatlan: Az ócsai Öreghegy pincesora kb. 100, jellegzetesen alföldi, nyeregtetős, náddal fedett, többágú pincéből áll. 

 


Fotók: MTI,  Budakeszi Vadaspark, Kaprinyák Nikolett


Cikkünket a kéthetente csütörtökön megjelenő Szabadidő magazinban találják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában