Ország-világ

2017.10.26. 21:45

Drámai mértékben csökkent az erdei elefántok száma

A vadorzás miatt mintegy kétharmadával csökkent az erdei elefántok (Loxodonta cyclotis) száma 2008 óta a közép-afrikai Kongó-medencében a Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint.

A legújabb számlálás szerint Kamerunban, a Kongói Köztársaságban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, a Közép-Afrikai Köztársaságban és Gabonban már csak mintegy 10 ezer erdei elefánt él - közölte a WWF.  


A vadorzók gyakran az agyaruk miatt ölik meg az állatokat.  


Ha az erdei elefántok védelmében nem sikerül néhány éven belül eredményeket elérni, számuk olyannyira csökkenhet, hogy nem fog tudni a faj saját erejéből megerősödni - hangsúlyozta Ilka Herbinger, a WWF Németország afrikai felelőse. 


Az erdei elefántok elsősorban Nyugat- és Közép-Afrika esőerdeiben élnek. A kontinens többi részén a jóval nagyobb számú afrikai elefántok (Loxodonta africana) élnek. 


Az évek során stabilizálódott az elefántok száma a kontinensen. A veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó ENSZ-egyezmény (CITES) jelentése szerint 2011 óta csökken a vadorzók által megölt elefántok száma, de mégis sokkal többen pusztulnak el a vadorzás, mint természetes okok miatt.  


A becslések szerint Afrikában még mintegy 415 ezer elefánt él, többségük a kontinens déli részén, főként Botswanában. Ázsiában mintegy 50 ezer elefánt él. 

Címkék#tudomány
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában