Ország-világ

2017.10.06. 19:08

Dánia is megtiltaná az egész arcot takaró burka viselését

Ausztriában, Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában és Bulgáriában már van hasonló törvény érvényben.

Dánia is csatlakozni kíván azokhoz az európai országokhoz, amelyek tiltják az egész arcot eltakaró öltözék, így a muszlim nők által viselt nikáb és burka viselését.

A burka tetőtől talpig fedi a testet, és még a szem előtti rést is háló takarja, a nikáb pedig a teljes arcot eltakaró kendő, amelyet a muzulmán nők a földig érő köpenyük fölé húznak a fejükre.


Jacob Ellemann-Jensen, a dániai jobbközép kormánykoalíció vezető pártjának, a liberális pártnak a képviselője a pénteki parlamenti ülés után elmondta, hogy a törvénytervezet nem vallások ellen irányul, és nem kívánják betiltani a sál, a turbán vagy a kipa viselését.

 

A törvényhozók többsége, így az ellenzéki szociáldemokraták is jelezték, hogy meg fogják szavazni a csak "burkatörvénynek" emlegetett jogszabályt.


A törvénytervezet szemmel láthatóan az ultrakonzervatív muszlim nők által viselt burka ellen irányul. Kevés muzulmán nő visel Dániában egész arcát eltakaró kendőt.


A parlamenti szavazás időpontját nem közölték.


Ausztriában, Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában és Bulgáriában már van hasonló törvény érvényben.


Dániában 2010 januárjában a liberális-konzervatív dán kormány már döntött a burka és a nikáb viselésének korlátozásáról a közterületeken, de az iskolákra, a közigazgatásra és a vállalatokra bízta e muzulmán női viseletre vonatkozó szabályozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában