Ország-világ

2017.10.10. 21:26

Aláírták a katalán függetlenségi nyilatkozatot, de felfüggesztették a végrehajtását

A nemzetközi sajtó szerint Puigdemont tárgyalással akarja elérni az önrendelkezést.

A szerdai francia lapok szerint Carles Puigdemont katalán elnök azzal, hogy kikiáltotta, majd azonnal felfüggesztette a régió függetlenségét Spanyolországtól, azt szeretné, hogy "a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon". A brit The Times szerint Madridnak mindenképpen el kell fogadnia Puigdemont tárgyalási ajánlatát, míg a Politico brüsszeli hírportál szerint a katalán elnök "elég messzire ment" ahhoz, hogy ajánlata elfogadhatatlan legyen Madrid számára, ugyanakkor csalódást okozott a radikálisabb szeparatista erőknek.


"Barcelona hosszabbításra játszik" - olvasható a francia Libération címlapján. A baloldali lap szerkesztőségi írása szerint "a válást kimondták, de a hivatalossá tételét elhalasztották, mert Carles Puigdemont nem akarja eljátszani a rossz szerepét". "Ebben az ügyben minden amellett szól, hogy komoly tárgyalást kell folytatni annak a régiónak a jövőjéről, amelyen az egész országé múlik. Néhány hét maradt a legrosszabb elkerülésére. Bármilyen kompromisszum többet ér, mint a nacionalizmusok ostoba ütközete" - vélte a lap, amely szerint "Katalónia a semmibe készül ugrani. Egyrészt azért, mert senki nem tudja, hogy jelenleg a lakosság több mint fele tényleg szeretné-e a függetlenséget, másrészt pedig azért, mert egy politikai döntést a következményei alapján kell megítélni. A katalán elszakadás Baszkföldön is identitási követelést váltana ki. Az pedig Spanyolország széteséséhez vezethet. Ez komolyan kívánatos? Végül pedig az európai szabályok szerint a független Katalóniának távoznia kellene az Európai Unióból. De tényleg ezt akarja?" - írta a Libération. 


A szintén francia Le Figaro szerint "a függetlenségre még várni kell", "Puigdemont megnyomta a pause gombot, és nem lépte át teljesen a Rubicont". A konzervatív lap szerint ez "különös eljárás, amely megnyithatja az utat a feszültség csökkentéséhez, amennyiben Madrid elfogadja ezt a retorikát". A lap ugyanakkor ellenzi Katalónia függetlenségét, mert "a régiók Európája Európa halála lenne, amelynek már a nemzetek közösségeként is sok dolga akad". 


A L,Obs című francia politikai magazin honlapján megjelent írás szerint a katalán elnök keddi beszédével azt szerette volna elérni, hogy "a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon", olyan retorikát használt, amellyel "megpróbált kievickélni abból a csapdából, ahova beleesett". A lap szerint ugyanakkor a kezdetektől ugyanazt a stratégiát követi: "a lehető legnagyobb nyomást gyakorolni a spanyol kormányra, azt remélve, hogy az belemegy az önrendelkezésről szóló népszavazás törvényes megtartásába, ami az igazi cél lenne, és amennyiben az nem sikerül, elérni, hogy az Európai Unió vagy a nemzetközi közösség közvetítőként lépjen fel a konfliktusban". A L,Obs szerint azonban ez a stratégia eddig hibásnak bizonyult, és feltehetően megvan a kockázata, hogy a jövőben sem jár jobb eredménnyel, mint eddig.


A The Times szerdai szerkesztőségi cikke szerint Madridnak mindenképpen el kell fogadnia Carles Puigdemont katalán elnök tárgyalási ajánlatát. A vezető konzervatív brit napilap szerint ha Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök kormánya a párbeszéd helyett közvetlen irányítása alá vonná Katalóniát, az az eddigi merev stratégia katasztrofális következményekkel fenyegető folytatása lenne. A The Times értékelése szerint ez a madridi stratégia okolható legalábbis részben a spanyol történelem utóbbi időszakának legsúlyosabb alkotmányos válságáért.


A katalán elszakadás hívei foglyul ejtették saját parlamentjüket, és a függetlenség olyan változatának szolgálatába állították, amely Katalóniának és Spanyolországnak egyaránt fájdalmas lenne. Ezt a kisebbséget azonban Madrid rugalmatlansága nagyította fel a függetlenségi népszavazásra adott drákói válaszlépésekkel - áll a The Times írásában.


A brit lap szerint Madrid túl hosszú ideig nem volt hajlandó foglalkozni a katalánok erősödő elégedetlenségével, abból kiindulva, hogy a közös gazdasági érdekek úgyis együtt tartják Spanyolországot, és ezt az elbizakodottságot csak növelte a törvény erejébe vetett vak bizalom.


Mariano Rajoy azonban nem engedheti meg magának, hogy ismét túlreagálja a fejleményeket. Ha sem ő, sem Puigdemont nem képes megtalálni a megegyezéshez vezető utat, akkor át kell adniuk helyüket másoknak, akik erre képesek lehetnek - írja a brit lap.


A brüsszeli Politico azt írta, hogy Puigdemont bonyolult "politikai akrobatamutatványt" próbált végrehajtani, de végül csak összezavarta és magára haragította a riválisait és a szövetségeseit is.


Puigdemont nyilatkozata "elég messzire ment" ahhoz, hogy elfogadhatatlan legyen Madrid számára, ugyanakkor csalódást okozott a radikálisabb szeparatista erőknek, amelyek "kihagyott lehetőségnek" vagy egyenesen "árulásnak" tartják a történteket - emelték ki a hírportál cikkében.


Ha a katalán vezető célja a feszültségek csillapítása volt, illetve az, hogy elkerülje Katalónia autonómiájának felfüggesztését, akkor sem világos egyelőre, hogy sikerrel járt-e.


"A tragédiát talán elkerülték, de a komédia folytatódni fog" - mondta Josep Borrell, az Európai Parlament egykori katalán elnöke a Politicónak.


A The Wall Street Journal (WSJ) amerikai napilap európai kiadása arról írt, hogy a beszéd nem oldotta fel az intézményi és alkotmányos válságot Spanyolországban, a "felvizezett nyilatkozat" azonban megnehezítette, hogy a spanyol kormányzat határozottabban, akár erőszakosan lépjen fel.


Puigdemont időt nyert ahhoz, hogy elsimítsa a nézetkülönbségeket a szeparatista táboron belül - mutatott rá a politikai-üzleti újság.

 

Aláírták a katalán függetlenségi nyilatkozatot, de felfüggesztették a végrehajtását


Carles Puigdemont katalán elnök és a katalán parlament függetlenségpárti többségének képviselői aláírták kedd este Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, de az elnök egyelőre felfüggesztette a nyilatkozat végrehajtását.


"Kinyilvánítjuk, hogy a Katalán Köztársaság független, szuverén, demokratikus és szociális jogállam" - áll a három függetlenségpárti párt képviselői által aláírt nyilatkozatban, amelyet azonban párbeszédre felszólítva egyelőre felfüggesztett a katalán elnök.


Puigdemont kedd este a parlamentben arról beszélt, hogy Katalónia elnyerte a jogot, hogy független állammá váljon, de a feszültség csökkentése érdekében azt javasolta, várjanak "néhány hetet" a párbeszéd érdekében.


A spanyol kormány szerdán rendkívüli ülést tart, melyen értékelni fogják a katalán elnök nyilatkozatát, és döntenek a következő lépésekről.


"Senki nem vonhat le következtetéseket egy olyan törvényből, amely nem létezik, és egy olyan népszavazásból, ami nem történt meg" - fogalmazott kedd este Soraya Sáenz de Santamaría spanyol kormányfő-helyettes, felidézve, hogy a katalán népszavazás végrehajtására vonatkozó törvényt a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette, ahogy magát a referendumot is. A spanyol miniszterelnök-helyettes Carles Puigdemont kedd esti parlamenti beszédét úgy értékelte: "egy olyan ember beszéde, aki nem tudja hol van, hova tart, és kivel akar menni".


Az október 1-jei, alkotmányellenes népszavazáson a névjegyzékben szereplők valamivel több mint 40 százaléka vett részt, és 90 százaléknál is többen szavaztak a függetlenségre. Az elszakadást ellenzők nagy része bojkottálta a referendumot.


Korábban írtuk:

Csökkenteni kell a feszültséget - nem jelentette be a függetlenséget!


Katalónia ügye európai ügy, ez kritikus és komoly pillanat - mondta Carles Puigdemont.


A kialakult feszültség csökkentésére szólított fel kedd esti beszédében a barcelonai parlament rendkívüli ülésén Carles Puigdemont katalán elnök.


Katalónia ügye európai ügy, ez kritikus és komoly pillanat, felelősséget kell vállalnunk azért, hogy kiküszöböljük és ne fokozzuk a feszültséget sem szavakkal, sem tettekkel - fogalmazott az elnök.


Szélsőséges helyzetnek voltunk tanúi, az európai demokrácia történetében először történt meg, hogy egy szavazás rendőrségi erőszak közepette zajlott - jelentette ki Carles Puigdemont, aki szerint Katalóniát megalázták, amikor megpróbálta módosítani saját státusát az alkotmány tiszteletben tartása mellett.


Carles Puigdemont katalán elnök kijelentette, hogy mandátumot kapott a függetlenség kinyilvánítására, de azt javasolja, várjanak "néhány hetet" a párbeszéd érdekében.


Kedd esti, a barcelonai parlament rendkívüli ülésén elhangzott beszédében az elnök úgy vélte, hogy a tartomány elnyerte a jogot arra, hogy függetlenné váljon.


Mindennek ellenére kijelentette: javasolni fogja a parlamentnek a függetlenség kinyilvánításának felfüggesztését, hogy tárgyalásokat folytathassanak Spanyolországgal.


Puigdemont beszéde közben a katalánról hirtelen spanyol nyelvre váltott át, hogy az ország egész lakossága értse azt, amit mond.


Korábban írtuk:


Megkezdte parlamenti beszédét Carles Puigdemont katalán elnök kedd este a barcelonai parlament rendkívüli nemzetközi érdeklődés övezte rendkívüli ülésén. A beszédben értékeli az aktuális politikai helyzetet, de napirendre kerülhet Katalónia függetlenségének kinyilvánítása is.


A katalán elnök felszólalását eredetileg délután hat órára tervezték, de annak halasztását maga Puigdemont kérte a Junst Pel Sí (Együtt az igenért) kormányzó pártszövetség tanácskozása miatt, amely az ülést megelőzte.


A csúszás másik oka a katalán parlament házbizottságának rendkívüli ülése volt, amelyen a parlamenti ülés felfüggesztését kérte két ellenzéki párt a liberális középutas Ciudadanos (Állampolgárok), és a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP).


Carles Puigdemont beszédének nincs meghatározott időkerete. Szavaira a parlamenti frakciók 10-10 percben reagálhatnak, az elnököt pedig megilleti a viszontválasz joga.


A katalán parlament épülete egy parkban található, amelynek bejáratát kora reggel a hatóságok biztonsági okokból lezárták, hogy a tüntetőket távol tartsák az épülettől.


Odakint, a parkhoz vezető sétányon, az ülést megkezdése előtt már órákkal elkezdett gyülekezni a tömeg, akik óriási kivetítőkön követhetik figyelemmel a benti eseményeket. Többségében a függetlenséget támogatva vonultak utcára, de egy, a spanyol egységet támogató kisebb mozgalom szintén demonstrációt hirdetett ugyanoda.


A spanyol kormány korábban azt közölte: ha a katalán elnök kinyilvánítja a függetlenséget, azt azonnali válaszlépések követik.


Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök szerda délután a madridi parlamentben mond beszédet, amelyben a várakozások szerint reagál a katalán elnök nyilatkozatára.


Katalóniában október 1-jén tartottak függetlenségi népszavazást annak dacára, hogy azt a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette. A referendum a spanyol hatóságok és a szavazók közötti összecsapásba torkollt. A hivatalos végeredmény szerint 2,28 millió ember, a választásra jogosultak 43 százaléka vett részt a népszavazáson, és 90,18 százalékuk támogatta az elszakadást Spanyolországtól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában