Ország-világ

2017.10.02. 08:27

A katalánok 90 százaléka az önállóságra voksolt

Az előzetes eredmények szerint a voksoló katalánok mintegy 90 százaléka szavazott a függetlenségre a spanyol kormány által illegálisnak mondott vasárnapi referendumon - jelentette be Jordi Turull katalán kormányszóvivő hétfőn Barcelonában.

Katalónia 5,34 millió voksolásra jogosult polgárából mintegy 2,26 millióan járultak az urnákhoz, ami 42,3 százalékos részvételt jelent. Közülük mintegy 2,02 millióan voksoltak az autonóm régió függetlenségére, hozzávetőleg 8 százalék nem támogatta a függetlenséget, a többiek érvénytelen vagy üres szavazólapot dobtak az urnába - ismertette a szóvivő. Hozzátette: 15 ezer szavazat számlálása még folyamatban van, a spanyol rendőrség által lefoglalt szavazólapok tartalmát pedig nem ismerhetik. 


A La Vanguardia című lap internetes kiadása szerint a katalán szavazók 6,8 százaléka nem támogatta a régió kiválását Spanyolországból.


A katalán függetlenségi népszavazás után az első nap a rendőri erőszak elleni tiltakozásról szólt; a hatóságok és szavazók közötti összecsapásokban katalán kormány szerint 893 civil sérült meg, míg a spanyol belügyminisztérium az eddigi 33-ról 431 egyre módosította a sérülést szenvedett rendőrök számát. 


Katalónia-szerte több ezren vonultak utcára a nap folyamán, hogy elítéljék az erőszakos cselekményeket, Ada Colau, Barcelona polgármestere pedig bejelentette: a városi önkormányzat feljelentést tesz az állampolgárok elleni rendőri intézkedések miatt.


A katalán parlament rendkívüli ülését követően - amelyen a vasárnapi eseményeket értékelték - Carles Puigdemont elnök a népszavazás miatt Katalóniába vezényelt spanyol rendőr és csendőr kivonását követelte.


Nemzetközi sajtótájékoztatóján azt is mondta, hogy bizottságot hoznak létre az erőszakos cselekmények kivizsgálására. Az elnök azt közölte, hogy végeredmény hétfőn nem is várható. 


A népszavazás szabályosságának felügyeletével megbízott, akadémikusokból álló, héttagú testület szerint újra ellenőrizni kell a leadott szavazatokat


A jogtudósok az általuk észlelt hiányosságok között említették a választójog ellenőrzésére szolgáló telematikai összeköttetést meggátoló eszközök használatát, illetve azt, hogy a rendőrök szavazatokkal teli urnákat is begyűjtöttek és elvittek a szavazóhelyiségekből.


Az ANTENA3 spanyol országos televízió csatorna szerint visszaélésekre adott lehetőséget a népszavazáson, hogy a helyi kormány úgy döntött: bárki bármelyik működő szavazóhelyiségben leadhatja szavazatát, és több olyan embert is megszólaltatott, akik többször is voksoltak a nap folyamán.


"Brutálisnak" minősítette a rendőri fellépést az alkotmánybíróság által felfüggesztett népszavazáson az a 33 külföldi politikai megfigyelőből álló csoport is, amely a katalán kormány felkérésére érkezett az eseményre17 különböző országból. 
    


Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke állásfoglalásában úgy fogalmazott: a spanyol alkotmány alapján a katalán népszavazás jogszerűtlen volt. Amennyiben a referendum az ország alkotmánya szerint zajlott volna, akkor az azt jelentené, hogy a terület az Európai Unión kívülre kerülne. 


Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az erőszak újbóli alkalmazásának elkerülésére szólította fel Mariano Rajoy spanyol kormányfőt.


Az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő tanács vezetője Twitter-üzenetében közölte, hogy telefonbeszélgetést folytatott a spanyol miniszterelnökkel, akit arra kért, mielőbb előzze meg, hogy a jelenlegi helyzet elmérgesedjen.   


Emmanuel Macron francia államfő kifejezte Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek "ragaszkodását a spanyolországi alkotmányos egységhez" - jelezte hétfőn a francia elnöki hivatal -


A francia elnök telefonon hívta fel a spanyol kormányfőt, és megerősítette, hogy őt tekinti "egyetlen partnerének". Az Elysée-palota nem tett említést az erőszakos cselekményekről. 


A katalán népszavazás spanyol belügy, ezért Magyarország nem nyilvánít véleményt a témában - nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök Nagyváradon a közmédia kérdésére.


A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elítélte a katalán függetlenségi népszavazás napján tapasztalt erőszakot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában