Ország-világ

2017.09.20. 08:38

Több mint kétszázan vesztették életüket a mexikói földrengésben

A legfrissebb hivatalos összesítések szerint legalább 248 halottja van a keddi mexikói földrengésnek, és a legtöbben a fővárosban haltak meg.

Elhalasztják a parasportolók úszó- és erőemelő-vb-jét


A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) szerdai bejelentése szerint a keddi földrengés miatt elhalasztják a parasportolók úszó- és erőemelő-világbajnokságát, amelyre Mexikóban került volna sor szeptember végén és október elején.


Az IPC közlése szerint ez az első alkalom, hogy el kell halasztani egy, az égisze alá tartozó világeseményt. Mindkét bajnokság szeptember 30-án rajtolt volna összesen mintegy 1400 sportolóval, kísérővel, bíróval, sportvezetővel.

Jóllehet a földrengés központja Pueblában volt, a legnagyobb bajt Mexikóvárosban okozta. Ezt részben azzal hozzák összefüggésbe, hogy a főváros egy kiszáradt tó fenekére épült, és a talaj sajátosságai miatt a rengés következményei ott súlyosabbak lehetnek, mint akár a tőle több száz kilométerre történt földrengés fészke felett.


A mentők százai éjszaka is folytatják a kutatást a romok között rekedt esetleges túlélők után. Miguel Ángel Mancera mexikóvárosi polgármester arról számolt be, hogy a fővárosban több tucat épület, köztük több toronyház omlott le vagy rongálódott meg súlyosan. A rengés okozta károk miatt két börtönt és egy kórházat ki kellett üríteni. A főváros nemzetközi repülőterét lezárták. A nagy erejű rengés következtében jelentős gázszivárgások voltak, és tüzek is keletkeztek.


A leomlott épületek között számos lakótömb mellett egy gyár, egy szupermarket és egy óvodát magába foglaló iskolaépület is van. Enrique Pena Nieto elnök felkereste szerdára virradóra az összeomlott iskola környékét, és azt mondta újságíróknak, hogy eddig 22 holttestet emeltek ki az épület romjai alól, közülük ketten felnőttek, a többiek gyerekek. Az államfő szerint még harminc eltűnt gyereket keresnek. Jevier Trevino oktatási miniszter-helyettes egy tévének nyilatkozva 25 halottról tájékoztatott, köztük 21 gyerekről. Miguel Ángel Osorio Chong belügyminiszter elmondta, hogy a mentők nem tudnak munkagépeket bevetni, és puszta kézzel és lapátokkal kutatnak a törmelék között, keresőkutyákat is alkalmaznak.

Háromnapos nemzeti gyászt hirdetett az elnök


Legalább 225 halottja van az előző napi mexikói földrengésnek - írta szerda késő délután Twitter-profilján Luis Felipe Puente, a mexikói polgári védelem vezetője. Enrique Pena Nieto mexikói elnök háromnapos nemzeti gyászt rendelt el az áldozatok emlékére.


A fővárosban 94-en haltak meg, a tőle délre fekvő Morelos tagállamban 71 áldozata van a földrengésnek, 43 halottról tudnak a Morelostól keletre található Puebla tagállamban, illetve 12-en haltak meg a fővárost körülvevő México tagállamban, négyen a Morelostól délre fekvő Guerreróban és egy halott van a Pueblától délkeletre található Oaxaca államban.


Mexikóvárosban emellett közel 800 ember megsérült, közülük mintegy 220 sérült továbbra is kórházban van - közölte Miguel Ángel Mancera mexikóvárosi polgármester, aki hozzátette, hogy a fővárosban legalább 39 épület vált a földdel egyenlővé a földrengés következtében.


A 7,1-es erősségű földmozgás központja a Puebla szövetségi tagállambeli Raboso település közelében, a fővárostól mintegy 120 kilométerre délkeletre, 51 kilométeres mélységben volt - közölte az amerikai földtani intézet (USGS). A mexikói földrengéstani intézet legfrissebb adatai szerint az első nagy erejű földmozgást 23 utórengés követte, köztük egy 4-es erősségű.


KORÁBBAN ÍRTUK:


A helyi idő szerint kora délután bekövetkezett, 7,1-es erősségű földmozgás épületek tucatjait döntötte romba a sokmilliós mexikói fővárosban, s a polgári védelem vezetőjének, Luis Felipe Fuentének a közlése szerint késő estig országosan 150-re emelkedett a halálos áldozatok száma, de a Milenio tévé legutóbbi híradásában már 204 halálos áldozatról adott hírt.


A legtöbb halálos áldozatot Mexikóvárosból jelentették, ahol mentők százai az éjszaka is folytatják a kutatást a romok között rekedt esetleges túlélők után, s a mentésben civilek százai is részt vesznek.


Miguel Ángel Mancera mexikóvárosi polgármester az este arról számolt be, hogy a fővárosban több tucat épület, köztük több toronyház omlott le vagy rongálódott meg súlyosan. A nagy erejű rengés következtében jelentős gázszivárgások voltak és tüzek is keletkeztek. A leomlott épületek között számos lakótömb mellett egy gyár, egy szupermarket és egy óvodát magába foglaló iskolaépület is van.


Enrique Pena Nieto elnök felkereste szerdára virradóra az összeomlott iskola környékét, és azt mondta újságíróknak, hogy eddig 22 holttestet emeltek ki az épület romaji alól, közülük ketten felnőttek, a többiek gyerekek. Az államfő szerint még harminc eltűnt gyereket keresnek. 


Miguel Ángel Osorio Chong belügyminiszter elmondta, hogy a mentők az adott helyzetben nem tudnak munkagépeket bevetni, és puszta kézzel és lapátokkal kutatnak a törmelék között.


Enrique Pena Nieto elnök összehívta az országos válságtanácsot, és helikopterről szemlélte meg a katasztrófa következményeit. Az elnök elrendelte, hogy áramfejlesztőkkel segítsék a mentési munkák éjszakai folytatását. Nieto szerint több mint 500 katona és a polgári védelem mintegy kétszeáz tagja, illetve önkéntesek sokasága kutat az eltűntek után.


A rengés okozta károk miatt két börtön és egy kórházat ki kellett üríteni. A főváros nemzetközi repülőterét lezárták.

GALÉRIA - Mexikói földrengés: száznál is több halott, a fővárosban toronyházak omlottak le Fotó: MTI/Ap

Fotó: MTI


A helyi kormányzat szerint a fővárosban eddig 49 halottat találtak. A Mexikóvárostól délre eső Morelos szövetségi állam kormányzója 55 ember haláláról számolt be. A délkeletre eső Puebla államból, ahol a rengés epicentruma volt, eddig 32 halálos áldozatról adtak hírt, a fővárost körülvevő Mexikó államban pedig 9 halottról tudnak.


A CFE országos áramszolgáltató cég közlése szerint a károk miatt 3,8 millió fogyasztójuk maradt áram nélkül.


Mexikót egy hónapon belül másodszorra rázta meg nagy erejű földrengés. Szeptember 7-én az ország déli részén legalább 98 ember halálát okozta az akkori földmozgás.


A keddi természeti csapás epicentruma a Puebla szövetségi állambeli Raboso település közelében volt, a fővárostól mintegy 120 kilométerre délkeletre, a fészke pedig 51 kilométeres mélységben - közölte az amerikai földtani intézet (USGS).


[namelink name="Donald Trump"] amerikai elnök Twitter-bejegyzésben reagált a katasztrófára, együttérzéséről biztosítva Mexikóváros népét, és segítséget ajánlva.Mexikóváros a föld egyik legnépesebb metropolisza, amelynek az elővárosokkal együtt mintegy 20 millió lakosa van.


A keddi földmozgás napra pontosan 32 évvel az 1985-ös nagy mexikóvárosi földrengés után történt, az akkori 8-as erősségű rengés következtében mintegy tízezren vesztették életüket.


Az évfordulón a Reuters hírügynökség jelentése szerint mexikóiak ezrei vettek éppen részt a minden év szeptember 19-én szokásos katasztrófa-elhárítási gyakorlatokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában