Ország-világ

2017.09.29. 08:08

Szaporodni kezdtek a pártok

Rengeteg a párt Magyarországon, és a számuk napról napra nő: az Országos Bírósági Hivatal (OBH) keddi adatai szerint 222 bejegyzett párt van, és 177 áll bejegyzés alatt - írta a Magyar Nemzet pénteken.

Egy héttel korábban még 219 bejegyzett és 171 bejegyzésre váró pártnál tartott a számláló - teszik hozzá. 


A lap megjegyzi, hogy már a 2014-es választásnál is rengeteg új politikai formáció nevével ismerkedtek meg a választópolgárok, pedig akkor még csak 147 párt próbált volna bejutni a parlamentbe. Ráadásul az ügyészség 2015 májusában 38-at töröltetett is a hivatalos nyilvántartásból, mert már két egymást követő parlamenti választáson nem indultak.


Tóth Zoltán választási szakértő szerint semmi nem változott a 2014-es választási szabályokhoz képest, nincs akadálya, hogy újra "kamupártok" induljanak. Pártlistát változatlanul azok a pártok állíthatnak, amelyek - legalább kilenc megyében és Budapesten - minimum 27 egyéni választókerületi jelöltet állítanak. Ez mindössze 13 500 aláírást jelent.


A Magyar Nemzet emlékeztet arra, hogy korábban rengeteg feljelentés született a kamupártok ügyében, és bár 187 nyomozást rendeltek el, történtek vádemelések is, de letartóztatás nem, sőt nem is zárult le az összes ügy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában