Ország-világ

2017.09.28. 09:00

Négy túratipp zuhatagokkal, barlangokkal

Nehéz különbséget tenni szép és szebb belföldi túraútvonalak között és nem is vállalkoznék rá, de van néhány szurdok-völgyekkel és szakadékokkal teli túra, amely garantáltan kalandos és izgal-

makkal teli kirándulást ígérnek. 


A híres betyár bújóhelye: Cuha patak


A Bakony egyik legszebb völgyének tartják a Cuha patak szurdokát, amely egy 14 km-es körtúrával bárki számára könnyedén felfedezhető. A túra különlegessége, hogy az utat többször keresztezi a Cuha patak, így a vízen és a köveken átkelve igazán kalandos lehet a séta. 

A kijelölt útvonal a Bakonyszentlászló-Vinye vasútállomástól indul és ugyanide érkezik vissza. Aki egy rövidebb utat választana, a Porva-Csesznek vasútállomásig (kb. 7 km) elsétálva érdemes vonatra ülnie és így visszatérni a kiindulási ponthoz.

A túra során több barlang mellett is elmegyünk, a legenda szerint a híres betyár, Savanyú Jóska is itt bujkált a pandúrok elől. A kirándulás érdekessége, hogy a műemléki védettség alatt álló vasútvonal szorosan követi a sétautat, így több viadukt és alagút mellett is elhaladunk. 


Vinye és környéke

– A túra hossza: 14 km.

– A túra időtartama: 4 óra.

– Útvonal: Vinye v. m.–Cuha-szurdok–Porva-Csesznek vá.–Kopasz-hegy–Üveghuta–Hódos-ér–Vinye v. m.

Lélegzetelállító kanyon: Rám-szakadék


Az ország egyik legnépszerűbb túraútja a Visegrádi-hegységben fekvő Rám-szakadék, amelyet zúgó vízesések

mellett kalandos, létrákkal és korlátokkal biztosított útvonalon lehet felfedezni. 


A csak felfelé járható szurdokba a Duna-parti Dömösről indulunk, majd a Malom-völgyön át a piros, sárga és zöld jelzések etkövetve romantikus erdei ösvényen térünk be az árnyas fák közé. Kis lépcsősor vezet a Szentfa-kápolnához és a Kaintz György-forrás előtti tisztáshoz, ahol pihenőpadokat, asztalokat, esőbeállót találunk. 

A tisztásról továbbindulva kövessük a zöld jelzést, amely a szakadékhoz vezet. Itt már a völgy falai egyre meredekebbé és sziklásabbá válnak, de a haladást új fémkorlátok, rögzített kapaszkodók is segítik. A lélegzetelállítóan szép kanyon csak felfelé járható, mivel a szeszélyesen kanyargó sziklafolyosó néhol csak egy ember szélességű.

A Rám-szakadék tetejére érve a Szakó-nyereg alatt fordulunk rá a Téry útra, mely a szép kilátást nyújtó Körtvélyes tisztásán keresztül ereszkedik vissza a faluba. A kirándulást a dömösi prépostság romjainak meglátogatásával fejezhetjük be. 

Sziklafalak és barlangok: Ördög-árok


Csesznek várának falai alatt a Kőmosó-szurdokban kezdődik a túra, amelynek során a Kő-árkon keresztül ereszkedünk le a vadregényes, hatalmas sziklatömbökkel borított Ördög-árokba. Az Ördög-árkot szegélyező sziklafalban több kisebb-nagyobb barlang, üreg nyílik, mint például a Bakony legnagyobb barlangja, a sűrű-hegyi Ördög-lik. 

– A túra hossza: 16 km.

– A túra időtartama: 5 óra.

– Útvonal: Csesznek–Kőmosó-szurdok–Kő-árok–Ördög-árok–Csesznek.

– Kiindulópont: Csesznek, parkoló a várhoz vezető feljárónál, a Vár úton.

Idilli piknikezőhely: Ilona-völgyi vízesés

Magyarország legmagasabb természetes vízesése a Mátrában található és ideális kirándulási célpontja lehet családoknak és baráti társaságoknak egyaránt. A 10 méter magas Ilona-völgyi vízeséshez Parádfürdőtől 5 km hosszú túra vezet, amely során idilli fekvésű pihenők és rétek, illetve gesztenyefasorok váltják egymást. 

A Kőmosó-szurdokban az adrenalinfüggők sziklafalat is mászhatnak, ha kedvük tartja.

A Kőmosó-szurdokban az adrenalinfüggők sziklafalat is mászhatnak, ha kedvük tartja.

Autóval jól  megközelíthető 


Parádfürdőről, az Erzsébet Park Hotel mögötti úton déli irányba induló úton térjünk le. Gépkocsival egészen az ifjúsági tábor utáni Szent István-kútig be tudunk menni az aszfaltos úton. A kút mellett pihenő és parkoló található.

Igazán népszerű kirándulóhelynek számít a Bakonyban található Cuha-szurdok. 


Az út egy szakaszán tanösvény lett kialakítva és információs táblák segítségével ismerhetjük meg a Bakonyt.


Látomás Szűz Máriáról

– A túra hossza: 9,5 km.

– A túra időtartama: 4 óra.

– Ezt ne hagyja ki: A Szentfa-kápolna egy csodafa emlékét őrzi, a legenda szerint 1885-ben két helyi kislány az itt álló bükkfán Szűz Mária képét látta megjelenni, ezek után kisebbfajta búcsújáró hellyé vált a terület. 


Fotók: Kaprinyák Nikolett

Cikkünket a kéthetente csütörtökön megjelenő Szabadidő magazinban találják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában