Ország-világ

2017.09.13. 16:17

Arcfelismerő rendszert kaptak egy pekingi egyetem kollégiumai

Arcfelismerő rendszerrel szerelték fel egy neves pekingi egyetem kollégiumi épületeit a diákok megóvása és szemmel tartása, valamint a biztonsági őrök tehermentesítése céljából.

A Pekingi Normal Egyetem campusán 44 arcfelismerő berendezést helyeztek ki 19 épület bejáratánál, 18 ezer diák megóvására és felügyeletére.


A hálóhelyiségeikbe igyekvő diákoknak ezentúl néhány másodpercre meg kell állniuk a bejáratnál és bele kell nézniük az érzékelőbe, valamint felmutatniuk a belépőkártyájukat. Amennyiben az arc és a kártya egyezik, a rendszer kinyitja a kaput és kedvesen üdvözli a diákot.

Forrás: Visual China Group

Forrás: Visual China Group

A berendezést gyártó pekingi cég egyik munkatársa szerint a rendszer hangfelismeréssel is működik. Azoknak a tanulóknak, akik elfelejtik magukkal vinni az azonosítókártájukat, elegendő bemondaniuk az azon szereplő utolsó négy számjegyet, miközben beolvastatják az arcukat.


A rendszer 26 kínai dialektust képes felismerni és 98 százalékos pontossággal működik.


Az egyetem szerint az új rendszer elsősorban biztonsági célokat szolgál, de vannak persze más előnyei is. "Ezentúl tudni fogjuk, hogy ki marad távol éjszakára vagy ki az, aki sokáig kimarad. A rendszer segít nekünk jobban nyomon követni a diákok hollétét" - jegyezte meg az egyik illetékes.


A kínai felsőoktatási intézmények körében ugyan a Pekingi Normal Egyetem az élen jár azzal, hogy arcfelismerő rendszert telepített a kollégiumépületeibe, országszerte azonban már nagyon elterjedt ez a technológia. A pekingi Ég templomában a vécépapírtolvajok elrettentésére, egy kelet-kínai útkereszteződésnél pedig a tilosban átkelő gyalogosok elcsípésére használják.

Forrás: Visual China Group

Forrás: Visual China Group

Az egyetem áprilisban helyezte ki az első arcleolvasót és a nyári szünetben kiterjesztette a rendszert. Eddig a diákok 70 százaléka "regisztráltatta" az arcát, a gólyáknak pedig kötelező átesniük az arcleolvasáson. 


A tanulók egy része nagyobb biztonságban érzi magát az új rendszer üzembe helyezése óta és a biztonsági őrökre nehezedő nyomás is enyhült. Néhány tanuló azonban arra panaszkodott, hogy a program nem képes felismerni az embert egy drasztikusabb hajvágás vagy egy-egy plasztikai műtétet követően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában