Ország-világ

2017.08.15. 08:45

Véradók adataira is utaznak a kiberbűnözők

Hovatovább senki sincs biztonságban az adathalászoktól, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a bankok ügyfelei után immár a véradók személyes adataihoz is megpróbáltak hozzáférni illetéktelenek.

Az utóbbi hetekben több bejelentés érkezett az Országos Vérellátó Szolgálathoz (OVSZ), miszerint a véradó állomások nevében illetéktelenek próbáltak meg adatokhoz hozzájutni adatvesztésre, adategyeztetésre való hivatkozással. Az OVSZ felhívja a figyelmet, hogy a donoradatok hiánytalanul rendelkezésére állnak, így sem adatgyűjtést, sem adategyeztetést nem folytat, a telefonos megkeresésektől pedig teljes mértékben elhatárolódik - írja a Magyar Idők. 


Információbiztonsági szakemberek szerint az adathalászatnak ez a formája ma már viszonylag ritka, a kibertérben a felhasználók megtévesztésével elkövetett támadások játsszák a főszerepet, a csalók általában az internetezők adatait igyekeznek tömegesen megkaparintani - idézi a lap a Biztonságportált.


A közelmúltban megszaporodtak az ilyen jellegű kísérletek a magyarországi nagybankok ügyfelei ellen is, eddig négy pénzintézetet vettek célba - a Raiffeisen Bankot, a Budapest Bankot, az OTP-t, valamint az Erste Bankot. Adathalászok próbálkoztak hozzáférni vásárlók adataihoz nemrég a Facebookon indított hamis nyereményjátékkal is, a Tesco nevével visszaélve.


Az év egyik legsúlyosabb kibertámadása azonban a BKK-t érte, amelynek egyrészt feltörték az online jegyrendszerét és a közbringarendszerét, több ezer felhasználó adatait szerezve meg. Másrészt túlterheléses támadást indítottak az e-jegyrendszer ellen.


Az egyik számítógépes biztonsági megoldásokat kínáló cég, a Kaspersky Lab által az év elején készített kutatás szerint a kiberbűnözés minden évben milliárdos veszteséget okoz a felhasználóknak. Ezek a károk többek között személyes és pénzügyi adatok eltulajdonításából, illetve közvetlen pénzügyi csalásokból adódnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában