Ország-világ

2017.08.08. 10:11

Meleg férfiak is adhatnak vért Németországban

Ha legalább egy éve nem volt szexuális kapcsolatuk más férfival.

A jövőben meleg férfiak is adhatnak vért Németországban, ha legalább egy éve nem volt szexuális kapcsolatuk más férfival - derül ki a szövetségi orvosi kamara véradóknak kiadott új irányelvéből.

A Die Zeit című német liberális lap hírportálja azt írja, a véradásra jelentkezőknek egy kérdőívet kell kitölteniük, amelyen nemcsak a személyes adataikat kell megadniuk, hanem az egészségi állapotukra, az életvitelükre, korábbi megbetegedéseikre, oltásokra, gyógyszerekre és külföldi utazásokra vonatkozó információkat is kérnek tőlük. Végül az aláírásukkal kell igazolniuk, hogy nem tartoznak a kérdőíven felsorolt rizikócsoportokhoz.

Korábban ha egy férfi ezen az űrlapon bevallotta, hogy egy másik férfival volt szexuális viszonya, örökre eltiltották a véradástól. Az indoklás szerint azért, mert statisztikailag jobban ki van téve a HIV és a hepatitis C vírusnak.

Annak az esélye azonban a jövőben sem zárható ki teljesen, hogy valaki hazudik a kérdőíven - jegyzi meg az újság.

Hozzátették ugyanakkor, hogy a véradományokat nagyon szigorú és érzékeny teszteknek vetik alá, a HIV fertőzést például már két hét után ki tudják mutatni, míg egyéb esetben hat hét után végeznek ilyen vizsgálatot.

A melegek véradására vonatkozó német szabályozás eddig egy európai uniós irányelvet követett, miszerint nem adhatnak vért olyan emberek, akiknek a szexuális szokásai miatt fennáll annak a kockázata, hogy a vérükkel megfertőznek másokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában