Ország-világ

2017.07.20. 16:59

Protokollt sértett II. Erzsébet megérintésével a kanadai kormányzó

David Johnston, a brit trón kanadai képviselője szerdán a könyökénél fogta meg a 91 éves II. Erzsébet karját, amikor a királynő lelépkedett a londoni Kanada Ház vörös szőnyeggel borított lépcsőin egy ceremónia után, amelyen a 150 éves kanadai függetlenséget ünnepelték.

Természetesen ügyelek a protokoll betartására. Csupán aggódtam, nehogy megbotoljon a lépcsőkön


- mesélte Johnston a CBC hírműsorában.


Mint hozzáfűzte, a lépcső kicsit csúszós volt a szőnyeg miatt és úgy érezte, nem baj, ha megszegi a protokollt, hiszen csak biztos akart lenni abban, hogy a királynő nem botlik el.

Forrás: 570news.com

Forrás: 570news.com

A királyi család hivatalos honlapja szerint nincs kötelező viselkedési kódex az uralkodóval történő találkozásnál, ugyanakkor felhívják a figyelmet a "hagyományos formaságok" betartására. A férfiaknál a fejjel való bólintást, a nőknél egy kis meghajlást javasolnak a királynő üdvözlésére. Ugyanakkor bevett szokás, hogy senki nem érintheti meg a királynőt és a britek rendre fel is róják azoknak a külföldi politikai vezetőknek, aki ezt az íratlan szabályt megszegik.


A korábbi ausztrál kormányfő, Paul Keating 1992-ben átölelte a királynő vállát, 2004-ben az akkori francia elnök, Jacques Chirac is megkapta a magáét a brit lapoktól, amikor a képek tanúsága szerint megpróbálta megérinteni a királynőt, aki egy párizsi piacra látogatott el.

 


Mostanában egyetlen esetben tűnt elégedettnek a királynő, amikor valaki szakította a protokoll e pontjával: amikor Michelle Obama, a korábbi amerikai first lady látogatott a Buckingham palotába 2012-ben és barátságosan átölelték egymást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában