Ország-világ

2017.07.07. 15:22

Párizsi migránstábort ürítettek ki

A francia hatóságok péntek délelőtt ismét kiürítettek egy illegális migránstábort Párizsban, ahol közel háromezren éltek a járdákon felállított sátrakban.

A hatósági fellépés néhány nappal azelőtt történt, hogy a kormány beterjeszti az új menekültjogi törvénytervezetét.


Az elmúlt két évben 34. alkalommal számoltak fel a francia fővárosban spontán kialakult migránstábort, ezúttal annak a humanitárius központnak a közelében, amely tavaly novemberben nyílt meg a város északi határán. A 400 fő befogadására alkalmas központ folyamatosan túlterhelt, ezért az érkező menedékkérők a közelben telepedtek le az utcákon és a parkokban, a párizsi körgyűrű mentén.


Az embertelen körülmények között élő menedékkérők elszállítását reggel 6 órakor kezdték meg a prefektúra, a francia bevándorlási és integrációs hivatal (OFII), a párizsi városháza és a migránsokat ellátó France terre d,asile és az Emmaus humanitárius szervezetek több mint háromszáz munkatársa. A kiürítés nyugalomban, incidensek nélkül történt.


A prefektúra tájékoztatása szerint minden embernek átmeneti szálláslehetőséget javasoltak mintegy húsz átmeneti befogadó központban a fővárosi agglomerációban, miután az illegális tábor "jelentős veszélyeket jelentett a táborlakók és a környéken lakók egészségi állapotára és biztonságára".


A segélyszervezetek szerint a táborba - amelyet legutóbb két hónnappal ezelőtt ürítettek ki - az elmúlt időszakban már hetente kétszáz új ember érkezett. Didier Leschi, az OFII igazgatója szerint az illegális táborban olyan menekültek is éltek, akik már megkapták a menekültstátuszt Franciaországban, de állandó lakhelyet nem sikerült találniuk. Az illetékes szerint a felgyorsított eljárásnak ez az ellentmondása.


A párizsi humanitárius központ az észak-franciaországi Calais-ban illegálisan működött sátortábor tavalyi felszámolását követően nyílt meg Anne Hidalgo párizsi főpolgármester kezdeményezésére, azzal a céllal, hogy megszűnjenek az illegálisan kialakuló sátortáborok. A Nagy-Britanniába átjutni próbálkozó migránsok dzsungelnek is nevezett észak-franciaországi táborának megszüntetése óta Párizs lett az elsősorban Olaszország felől érkező menedékkérők legfőbb franciaországi tranzitállomása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában