Ország-világ

2017.07.18. 13:50

Olvasóink újabb defibrillátorok helyét küldék el: itt vannak az életmentő készülékek Győrben, Sopronban és a térségben

Folyamatosan frissülő térképünkön összegyűjtöttük az Észak-Dunántúlon található életmentő készülékeket. Ha ön tud olyanról, ami nem jelenik meg a térképen, írja meg nekünk és azt is feltöltjük az oldalra!

kisalfold.hu

A térségben ezeken a helyeken biztosan vannak életmentő eszközök. 


Ha ön tud további helyszínekről, írja meg nekünk és küldjön egy fényképet róla az [email protected] e-mail címre és frissítjük a térképünk!


Cikkünk megjelenése óta néhány készülék helyét pontosítottuk olvasóink jelzése nyomán, továbbá olvasóink információi alapján felkerült a térképre több győri és soproni, valamint egy jánossomorjai, egy hanságligeti, egy beledi, egy bőnyi, egy lövői és egy hegykői defibrillátor helye.
 

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány adatbázisa szerint a következő további településeken vannak defibrillátorok


(Ezek pontos címe nem ismert, ezért nem kerültek fel egyelőre a térképre. Ha Ön tudja a pontos címet, kérjük, küldje el nekünk a fenti elérhetőségre!)


Abda, Agyagosszergény, Almásfüzitő, Bágyogszovát, Bakonyszentlászló, Bogyoszló, Bősárkány, Celldömölk, Csót, Dad, Dunaszeg, Dör, Farád, Győrsövényház, Gyömöre, Kapuvár, Kisbér, Kóny, Környe, Lébény, Lovászpatona, Malomsok, Markotabödöge, Mihályi, Mocsa, Mosonszentmiklós, Naszály, Pápa, Rábacsécsény, Rábapordány, Sarród, Sobor, Szany, Szil, Tét, Vág, Vértesszőlős.


A defibrillátor egy életmentő eszköz, de nem pótolja az újraélesztést. Hogyan működik a szerkezet, és mikor szükséges használni? Életünk fenntartója a vérkeringés, melynek alapfeltétele a pumpa, azaz a szív ritmusos, átlagosan percenként 72 alkalommal történő összehúzódása. A szívizom szabályozott összehúzódása pitvarban elhelyezkedő ritmus szabályozó sejtekből kiinduló és bonyolult vezetőrendszeren tovaterjedő elektromos ingerület hatására következik be, hatásos szívizom összehúzódás jön létre, ami a vért az ütőeres rendszerbe, létfontosságú szerveink felé továbbítja.


A hirtelen halálesetek több mint 80 százalékában a szív elektromos tevékenysége rendezetlenné válik, ennek következtében az izomsejtek összehúzódása sem programozottan történik, megszűnik a pumpa funkció, kamraremegés, azaz kamrafibrilláció alakul ki. A korábban szabályos EKG helyett, igen bizarr fibrillációs hullámokat lehet észlelni.


(Források:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában