Ország-világ

2017.07.08. 13:09

Megtalálták a Galileo navigációs műholdak atomóráinak hibáját

A szolgáltatást nem befolyásolta sem az atomórák meghibásodása, sem a hibák kijavítása.

Megtalálták az Európai Unió műholdas navigációs rendszerén működő atomórák hibáját - jelentette be az Európai Űrügynökség (ESA).

A Galileo navigációs programot működtető ESA hónapok óta vizsgálja, miért nem jár a 18 műhold némelyikén lévő ultrapontos időmérő.

Az amerikai navigációs rendszer alternatívájaként fejlesztett Galileo minden műholdján négy atomóra működik, kettő rubídiummal, kettő hidrogénnel. Ahhoz, hogy a navigáció jól működjön, műholdanként egy időmérő is elég, a többi három tartalék.

Három rubídiumos és hat hidrogénes óra állt le, egy olyan műholdat találtak, amelyiken két időmérő is meghibásodott.

Lucia Caudet szóvivő elmondta, hogy a zavar fő okait megtalálták és intézkedtek, hogy a jövőben ne legyenek hasonló gondok a már űrben lévő műholdak fedélzetén.

Az ESA vizsgálata feltárta, hogy a rubídiumos órákban volt egy hibás alkatrész, amely rövidzárlatot okozott. Az is kiderült, hogy a hidrogénes órákkal végzett műveleteket folyamatosan ellenőrizni kell.

A Galileo szolgáltatásait nem befolyásolta sem az atomórák meghibásodása, sem a hibák kijavítása - mondta a szóvivő.

Címkék#tudomány
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában