Ország-világ

2017.07.24. 09:00

Még válság előtti szinten van az élelmiszer-kínálat

Határozottan nőtt a hazai élelmiszerkínálat az elmúlt években, de még mindig a 2008-as válság előtti szint alatt van. Felvételünk a győri vásárcsarnokban készült.

munkatársunktól

Hal és hús – e két élelmiszerféle felhasználása bővült a legnagyobb mértékben 2015-ben 2014-hez képest Magyarországon. A növekedés 14, illetve 9 százalékot ért el, de emellett két kivétellel minden kategóriában emelkedést mért a Központi Statisztikai Hivatal.


A szervezet napokban közzétett kiadványában azt állapította meg, hogy az egy lakosra jutó összes élelmiszer tavalyelőtt 667 kilogramm volt, 3 százalékkal több, mint egy évvel korábban, míg két esztendő alatt 8 százalékos bővülés következett be. Ez a teljes népességet tekintve naponta átlagosan csaknem két kilónak felel meg. A számok azt mutatják, a 2010-es szintet már meghaladtuk, a 2008-asat azonban még nem.


Az állati eredetű termékek (hús, hal, tej, tojás) együttes mennyisége a két esztendő alatt több mint tizedével nőtt. A növényi termékek esetében ugyanakkor összességében nem változott a kínálat mennyisége. 2015-ben az előző évhez hasonlóan tovább emelkedett a zsiradék, valamint a cukor rendelkezésre álló mennyisége is.


Az élelmiszer-kínálaton belül az arányok az utóbbi tíz évet vizsgálva lényegében nem módosultak. Tavalyelőtt az összes élelmiszer legnagyobb részét, mintegy harmadát a zöldségfélék és gyümölcsök, negyedét a tej- és tejtermékek, nyolcadát a liszt-rizs tette ki. A hús és hal hányada továbbra is egytized. A változás a tíz évvel ezelőttihez képest egyik termékcsoportban sem haladja meg a 2 százalékpontot. Egyedül a zöldségfélék és gyümölcsök, valamint a liszt-rizs arányában mérhető némi elmozdulás. Az előbbi esetében 1,8 százalékponttal nőtt a részesedés, míg a liszt és rizs esetében majdnem ugyanennyivel (1,7 százalékponttal) csökkent.


A lakossági élelmiszer-fogyasztás számbavételének egyik módszere az élelmiszermérlegek összeállításán alapul, és azokból számítja a hazai felhasználást. Az ezekből származtatott egy főre jutó éves adatok nem a lakosság által ténylegesen elfogyasztott mennyiségeket jelentik, hanem a lakosság számára rendelkezésre álló, fogyasztható mennyiségeket, kínálatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában