Ország-világ

2017.07.14. 09:00

Kihívás babakocsival utazni a buszokon

A még ülni nem tudó kisgyerekek a buszon akkor vannak biztonságban, ha a rögzített babakocsiba bekötik őket - legalábbis több édesanya így gondolja, viszont a helyközi autóbuszok többségének utasterében így elállnák velük az utasok útját.

Rimányi Zita

– A harmadik gyermekem született meg nemrégiben és már a nagyobbaknál rájöttünk, a régi babakocsink túl széles volt, ezért kisebbre cseréltük. Az új csaknem minden busztípusra felfér, csak egyre nem. Nekem ez fontos, mert tudom, hogy ölben mindenképp felvihetem a kicsit a buszra, de nyugodtabb vagyok, ha a babakocsiban bekötve utazik, az pedig le van fékezve. Ezért, amikor tudtam, hogy helyközi járatot kell használnunk, fel szoktam hívni a busztársaságot, megkérdeztem, azon a napon, amikor mi utaznánk, mikor milyen típust küldenek. Nemrég is ezt tettem, de nem tudták megmondani, így már nem érdeklődöm előre – mondta el Vadász Eszter, aki párjával három gyermeket nevel Koroncón.


Legutóbb épp olyan típusú busz jött, amire nem vihette fel a babakocsit, mert elállta volna vele a közlekedőfolyosót – így nem tudtak volna hátramenni az utasok – és a menekülő útvonalat is. Össze kellett csukni és a csomagtartóba tenni, ebben a sofőr kedvesen segített. Korábban viszont hasonló helyzetben egy másik udvariatlanul viselkedett, ülésében maradt. Eszter pedig a babakocsiban lévő hét hónapos Grétával felszállt a középső ajtón és figyelt arra, hogy ha a hátul ülők le akarnak szállni, segítsen ebben. Ők nem háborogtak, megértően lépegettek át a babakocsin. Az édesanya is megérti, hogy nem állhatja el az utasok útját, de szeretné, ha minden busz olyan lenne, amire a kisgyerekesek felszállhatnak babakocsival, mert így sokkal biztonságosabb szállítani a kicsiket, és tudja, hogy ezt más anyukák is így gondolják. Nem ér rá mindig egy családtagja, hogy autóval vigye Győrbe. Úgy igyekszik megoldani a gondot, hogy jogosítványt szerez.


– Nem az alacsony padló a fontos a buszokon, mert a babakocsit fel lehet emelni. Sokkal inkább a buszfolyosó szélessége és az, hogy a hátsó ajtónál ne legyen korlát. Ez megoldaná sok babakocsival utazó problémáját. Hiszen egy sofőr nem tudhatja előre, melyik megállóban várakozik egy kismama, és a kismama se tudhatja előre, fel fog-e férni az érkező buszra, eljuthat-e oda, ahova szeretne – mondta Eszter.


Az ÉNYKK Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. a kisgyermekkel utazókra vonatkozó előírásokat elküldte szerkesztőségünkbe. Eszerint elvileg a kísérő dönthet arról, babakocsiban vagy ölben akarja-e szállítani gyermekét, gyakorlatilag viszont sokszor nincs választása. A gyermekkocsi ugyanis csak akkor vihető az utastérbe, ha a mozgást nem gátolja, ezért számít a busz kialakítása is. Ha emiatt ott a nyitott állapotú gyermekkocsi biztonságos elhelyezésére nincs mód, a sofőr nem mérlegelhet, kötelessége a szabályok betartatása. Ilyenkor a babakocsit a csomagtérbe kell rakni. A kisgyermeket pedig ölbe kell venni vagy külön ülésen mózeskosárban, gyermekhordozóban elhelyezhető.


A társaság közleményéből kiderült, hogy a regionális és az országos személyszállítási szolgáltatásoknál jelenleg használt autóbuszok közül csak néhány utasterében helyezhető el a gyermekkocsi összecsukás nélkül. Lépcsőik, ajtóik miatt a babakocsiban lévő gyermekkel a fel- és leszállás is balesetveszélyes vagy lehetetlen. Viszont az ÉNYKK a munkatársaitól elvárja, hogy segítőkészek, udvariasak legyenek  a babakocsival közlekedőkkel is. Sofőrjeik évente részt vesznek olyan képzésen, amin erről is szó esik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában