Ország-világ

2017.07.26. 09:00

Érettségik: négyes alá az átlag

Az Oktatási Hivatal adatai szerint 3,66-os osztályzatátlagot produkáltak az idei érettségi vizsgákon a diákok, ami - a 2005-ös és a 2016-os esztendővel holtversenyben - a legjobb érték az elmúlt másfél évtizedben.

Hancz Gábor

  

Holtversenyben másfél évtized legjobb eredménye lett az idei


Középszinten a kötelező tárgyak közül a mumusnak most is a matematika számított. Ebből alig haladta meg a közepest az osztályzatok átlaga, ami még mindig a legmagasabb szám 2012 óta. Történelemből, magyar nyelv és irodalomból, illetve angolból nagyjából fél jeggyel produkáltak jobbat a maturálók. A választható tárgyak átlagai a biológia kivételével egészen kiemelkedők lettek – a fizikáé, a kémiáé és az informatikáé is meghaladja a 4-est –, amiből kitűnik, hogy azok próbálkoztak ezekből, akik valóban jónak érezték tudásukat. Jeles informatikaérettségijük alapján például csak nem hétezren válthatják ki az ECDL-bizonyítványt, ami a legmagasabb szám az elmúlt években.

Molnár Regina és Kelemen Fanni kitűnőre érettségiztek a győri Révai-gimnáziumban. Ma eldől, felveszik-e őket a SOTE-ra. Fotó: Béres Márton

A szakmai érettségik esetében ugyanakkor úgy látszik, beigazolódott a pedagógusok és a diákok félelme. A szakgimnáziumok (a korábbi szakközépiskolák) mostani végzősei voltak az elsők, akik ötödik érettségi tárgyukat nem választhatták szabadon, nekik kötelezően szakmai ismeretekből kellett bizonyítaniuk. Sokan kifogásolták, hogy a követelmények csak januárban váltak ismertté, emiatt nem tudtak megfelelően felkészülni, ráadásul a feladatsorok többnyire nagyon eltértek attól, amire számítottak. Kétségtelen, hogy az átlagok végül nem lettek túlságosan fényesek: középszinten a 42 tárgyból 9 esetében 3-as, 25 esetében 3,5 alatt maradtak.

 

Nagyok a különbségek az iskolatípusok között

A legjobb eredményt a gimnazisták érték el az idei középszintű érettségin. Átlageredményük magyar nyelv- és irodalomból 70, történelemből 69, matematikából 63, angolból és németből 74–74 százalékos lett. A szakgimnazisták (korábban: szakközépiskolások) esetében ezek a számok sorrendben: 54, 54, 45, 53 és 48 százalék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában