Ország-világ

2017.07.27. 12:13

Botka Lászlóban fel sem merült, hogy lemondjon a polgármesteri posztról

Korábban tanácsadói javasolták, hogy koncentráljon inkább a miniszterelnök-jelöltségre. Nem fogadta meg.

Botka László a 168óra című hetilap csütörtöki interjújában nyilatkozta: fel sem merült benne, hogy lemondjon a  szegedi polgármesterségről. A politikust azért kérdezték erről,  mert korábban a Magyar Nemzet azt írta, tanácsadói azt javasolták, mondjon le a polgármesterségről, koncentráljon a  miniszterelnök-jelöltségre.


Kiderült továbbá, hogy az MSZP  miniszterelnök-jelöltje nem tűri a pártjában az árulást és a  Fidesszel való kollaborációt, az ellen - szavai szerint -  tűzzel-vassal harcolni fog. Botka László arról is beszélt, hogy  ősszel programot hirdet, amelynek része, hogy kormányra kerülésük  esetén hatszázezer forintos bérig mindenkinek csökkenni fog az  adóterhe. Négyszáz-ötszázmilliárd forintos  átcsoportosítást terveznek a személyijövedelemadó-rendszerben, és bevezetnék a 13. havi nyugdíjat is. Ősszel nemcsak a programját, hanem több szakembert is  bemutat Botka, hogy a választópolgárok lássák felkészültségüket. "Nem  árnyékkormányt akarok alakítani, hanem valódit" - fogalmazott.  

   

Botka László az ELI jövőjével kapcsolatos sajtótájékoztatón júniusban. Nem mond le a polgármesterségről. Fotó: Kuklis István

Botka László az ELI jövőjével kapcsolatos sajtótájékoztatón júniusban. Nem mond le a polgármesterségről. Fotó: Kuklis István

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje a lapnak elmondta, az MSZP  kongresszusa 96 százalékkal nemcsak őt szavazta meg, hanem a  programját is elfogadta. A programot előtte megvitatták, megtették  a módosításokat, most már az az MSZP hivatalos irányvonala és  stratégiája - részletezte. Botka László szerint "ha valamit közösen eldöntünk, és valaki  egy hónappal később nyíltan, a sajtóban kritizálja, az árulás".  


Az MSZP álláspontjával ellentétesnek minősítette Molnár  Zsoltnak, a párt országos elnökségi tagjának a véleményét, aki  szerint hagyni kellene, hogy az LMP önállóan indulhasson és az MSZP  nem vitathatja el, hogy Gyurcsány Ferencnek, a DK elnöknek a  parlamentben a helye.

Botka László szerint sérti Gyurcsány Ferenc érdekeit, mert a DK  elnöke lemondott 2018-ról, csak az MSZP-t szeretné elfoglalni és  akkor 2022-ben, mint az ellenzék vezére térhetne vissza. "Ellenálltam és ellen is fogok állni minden olyan zsarolásnak,  amely rossz szövetséget akar rám és az MSZP-re erőltetni" -  fogalmazott.  A szocialista politikus szerint a Jobbik és a kispártok  érdekeit is sérti. A Jobbikét azért, mert belépéséig  Vona-Orbán-harcról szólt minden, most pedig Orbán-Botkáról  beszélnek a választók. A kispártok érdekeit azért sérti, mert ezek  a pártok a túlélés érdekében feláldoznak mindent, csak játszadoznak  - mondta, hangsúlyozva: neki azonban Orbán Viktor és a Fidesz  leváltása az élete.  


    Megerősítette ugyanakkor, hogy 106 közös egyéni jelölt és közös  lista kell. Botka László hangsúlyozta, két pólus van: az egyik  oldalon Orbán Viktor áll, a másikon a kormányváltást akaró  demokraták. Ha az utóbbi oldalon lesznek régi meg új, esetleg  legújabb pólusok, az nem a kormányváltást, hanem Orbán hatalomban  tartását segíti - vélekedett.  

    "A választókat nem lehet hülyére venni. Ha a demokratikus  oldalon nem látják az egységet és az elszántságot, akkor majd  keresnek mást" - fogalmazott, hozzátéve: ennek a felelősségnek a  tudatában tárgyalásra hívja azokat, akik kormányváltást akarnak.  Ha nem jön össze a választási  szövetség a baloldali ellenzéki pártokkal, akkor sem lép vissza,  végigviszi politikáját.  

Reagált a közvélemény-kutatási adatokra, arra, hogy  megválasztása óta nem lett népszerűbb az MSZP. Botka László szerint  ott tartanak, ahol tervezték, a kutatások szerint pedig csak lassú  változásra van esély, mert megmerevedtek a politikai frontvonalak.  Augusztusban újabb kampányt indítanak, több tucatnyi  helyre mennek el, hogy kormányzóképességüket bizonyítsák az  embereknek. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában