Ország-világ

2017.07.29. 09:00

Barázdák szántókon, homlokokon

Cséfalvay Attila

Az osztatlan közös helyi szántók tulajdonviszonyainak „rendezése" miatt vezette be tavaly Répceszemere a földadót. Jó néhányan azóta eladták diribdarab területüket; a földadót megszüntették. 


Mezőörsön maradt, a közteherviselésre hivatkoztak, de Súron is belenyugodtak a gazdák, ott már 4,2 milliós éves bevételt hozott a falunak: 2015-ben még demonstrációt is szerveztek ellene. 


Országosan 56 település vezette be a földadót 2015 januárja óta.


A közteherviselés elvét szem előtt tartva tavaly Mezőörs is bevezette a földadót. „A földművelést vállalkozási tevékenységnek tartjuk, de csak néhányan fizettek utána iparűzési adót. Az őstermelők többségében nem járultak hozzá a falu költségvetéséhez, holott nagy gépeikkel használják a bel- és külterületi utakat, amelyek jövőbeni javítása az önkormányzatnak kerül pénzébe" – indokolta a döntést akkor Szőke Barnabás polgármester. 


Igaz, a képviselő-testület mentességekről is döntött. 

 

Művelésben - A régióban ritka a földadó, volt, ahol bevezették, majd később eltörölték. Fotó: Illusztráció„Nem értek vele egyet, de tudomásul vettem" – így reagált a földadóra Farkasdi Károly mezőgazdasági vállalkozó. Ő élhetett az önkormányzat által felajánlott lehetőséggel, s mentesülhetett a földadó befizetése alól. 


Répceszemere 2016-ban vezetett be helyi adót a termőföldek után, ám nem elsősorban anyagi megfontolásból, inkább figyelemfelhívásképp. „Szerettükvolna rendezni a helyi tulajdonviszonyokat. Rengeteg szántó ugyanis osztatlanközös terület, van, amelyiknek több tucat gazdája van. Sokan nem is tudtak róla, hogy kisebb hányaduk van benne, csak akkor döbbentek rá, amikor kiküldtük az adófizetési felszólításokat. Az ilyen osztatlan közös szántók szinte értéktelenek, se támogatást felvenni utána, se eladni nem lehet. A földadó láttán jó néhányan léptek, eladták minimális kis részüket, igaz, még így is maradtak, akik nem foglalkoztak a kérdéssel. A földadót egyébként azóta megszüntettük" – mondta Radics László János polgármester. 


A Komárom-Esztergom megyei Súr tavaly 4,2 millió forintot szedett be a földadóból, több mint egymillió forinttal többet, mint egy évvel korábban. 


Nyolcvanhárman fizették be ezt az adónemet, tizenegyen élveztek mentességet. Mostanra a helyi gazdák is többé-kevésbé belenyugodtak a döntésbe, pedig 2015. február elején még útlezárásos demonstrációt szerveztek, így tiltakozva a földadó ellen. Akkor harmincan írták alá a petíciót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában