Ország-világ

2017.07.04. 08:24

A világ bármely pontjára képes csapást mérni Észak-Korea

Észak-Korea kedden bejelentette, hogy első ízben hajtott végre sikeres kísérletet nagy hatótávolságú, interkontinentális ballisztikus rakétával.

Az észak-koreai állami televízió híradása szerint a Hvaszong-14 típusú rakéta 39 perces repülés során 2802 kilométeres maximális magasságot ért el, és pontosan célba talált. Az észak-koreai állami média azt állította, hogy ezzel a rakétával Phenjan a világ bármely pontjára képes csapást mérni.


A rakétát helyi idő szerint fél tíz körül lőtték ki a fővárostól, Phenjantól mintegy száz kilométerre északnyugatra, a kínai határ közelében fekvő Pangjon gyakorlótérről.


A japán kormány korábban már közölte, hogy a rakéta negyven perccel később, több száz - a dél-koreai hadsereg szerint 930 - kilométert megtéve csapódott a Japán-tengerbe, feltehetően Japán kizárólagos gazdasági övezetében.

Észak-Korea ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-tenger irányábaÉszak-Korea ballisztikus rakétát lőtt ki kedden nyugati részéről a Japán-tenger irányába; a rakéta feltehetően Japán kizárólagos gazdasági övezetéhez tartozó területen csapódhatott a tengerbe.


Az újabb észak-koreai rakétakísérletről szinte egy időben adott hírt a dél-koreai hadsereg és a Japán védelmi minisztérium.


A ballisztikus rakétát - amelynek típusa egyelőre nem ismert - helyi idő szerint fél tíz körül lőtték ki a fővárostól, Phenjantól mintegy száz kilométerre északnyugatra, a kínai határ közelében fekvő Pangjon gyakorlótérről.

Abe Sindzó japán miniszterelnök nyilatkozik tokiói rezidenciáján. Fotó: MTI/AP

Abe Sindzó japán miniszterelnök nyilatkozik tokiói rezidenciáján. Fotó: MTI/AP

Szuga Joszihide japán kormányszóvivő közölte, hogy a rakéta negyven perccel később, több száz - a dél-koreai hadsereg szerint 930 - kilométert megtéve csapódott a Japán-tengerbe, feltehetően Japán kizárólagos gazdasági övezetében. Szuga szerint a Japán kormány ezt újabb, elfogadhatatlan provokációnak tartja, és tiltakozását fejezte ki emiatt Phenjannál.


A japán védelmi minisztérium adatai szerint a rakéta "jócskán meghaladta" a 2500 kilométeres magasságot. 


[namelink name="Mun Dzse In"] dél-koreai államfő sürgősséggel összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot, miután tudomást szerzett az újabb rakétaindításról.


Észak-Korea az elmúlt hetekben több rakétakísérletet hajtott végre. Hírügynökségek a keddi kísérlettel összefüggésben emlékeztetnek arra, hogy három nap múlva kezdődik a G20-as országcsoport vezetőinek kétnapos hamburgi csúcstalálkozója, amelyen az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea vezetői külön azt is megvitatják, hogyan lehet megfékezni az észak-koreai atom- és rakétaprogramot.

Egy észak-koreai rakétakilövésről szóló tudósítás egy tokiói utcai tévéképernyőn. Fotó: MTI/EPA

Egy észak-koreai rakétakilövésről szóló tudósítás egy tokiói utcai tévéképernyőn. Fotó: MTI/EPA

Kapcsolatba hozzák az észak-koreai rakétatesztet azzal is, hogy július 4-én, kedden ünneplik az Egyesült Államokban a függetlenség napját. Az előző években is előfordult, hogy Észak-Korea ekkortájt hajtott végre rakétakísérleteket.


Észak-Korea a rakétaindítást követően nem sokkal közölte, hogy kedd délután "fontos bejelentést" tesz. A várható közlemény tartalmáról a hírt ismertető állami rádió nem bocsátkozott részletekbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában