Ország-világ

2017.07.03. 09:00

A viharok után is potyogtak az ágak

Rendszeres vizsgálattal sok fakidőlés megelőzhető lenne, de kizárni a veszélyt nem lehet - állítják a szakemberek. A múlt héten is napi három-négy fához vonultak ki a tűzoltók, a győri Klastrom gesztenyéjét speciális műszerrel vizsgálják. Mit tegyünk?

Laczó Balázs

Fák sora dőlt ki az elmúlt másfél hétben, szerencsére újabb sérülés nem történt a megyében. S bármilyen drámai is volt a június 23-i, sokkal nagyobb baj lehetett volna belőle. Ányos Attila, a győri Hotel Klastrom igazgatója azóta, ha egy mód volt rá, ki sem ment a szálloda udvarára, őt is megviselte a táborvezetővel és a nagymamával történt eset. A hatalmas gesztenyefa ága – mint tudjuk – rájuk szakadt, a fiatalabb hölgy életveszélyben volt.


– Régóta jól ismerjük egymást – utal a táborvezetőre Ányos Attila, a győri Hotel Klastrom igazgatója. – Azóta rágódom azon, ami történt, és hogy mi az, ami történhetett volna. Előtte tíz perccel még kint volt az összes gyerek az udvaron és fél óra múlva százan tartottak volna bemutatót a szülőknek, ahogy évek óta. A saját fiam is a fa és az étterem között járt, épp félúton, befelé sietett, amikor reccsent az ág – beszél az esetről Ányos Attila. Hozzátette: nagyon hálás a segítségért nemcsak a tűzoltóságnak, de a szomszédos John Bull söröző, a Klastrom személyzetének s a tábor résztvevőinek.


A híres gesztenyefa emberemlékezet óta nem okozott veszélyt, most körbekerítve áll, s ma vizsgálják át a Hidegségről érkező szakértők. Ányos Attila elmondta: ennek fényében döntenek arról, hogy ki kell-e vágni, ha vérző szívvel is, hiszen az udvar dísze, amiről most már mindig eszébe fog jutni mindenkinek, ami történt – mondja. De most nemcsak a fa belső állapota kérdéses, hanem hogy a hatalmas ág leválásával az egyensúly felbomlása újabb kockázatot jelent-e.


Ruskáné Takács Anita, a katasztrófavédelem szóvivője szerint egész múlt héten riasztották őket újabb és újabb lelógó ágakhoz, naponta három-négy alkalommal, az ágakat Győrben a Győr-Szol szállította el.


Limp Tibor, a Kisalföldi Erdőgazdaság győri erdészeti igazgatója szerint elméletben nyilván csökkentené a kockázatot, ha az idős fákat frissekre cserélnék, de ez a gyakorlatban olyan lakossági ellenállásba ütközne, hogy nem megoldás. Teljesen pedig soha nem szűnne meg a veszély, a mostani viharok is okoztak kárt középkorú, egészséges erdőkben. Ennek ellenére – mondja – érdemes folyamatosan vizsgálni a fák lombkoronáját, amiben a sok száraz faág veszélyt jelez, a tövénél pedig már jól felmérhető a fa belső állapota. A gesztenyefákat pedig előszeretettel növi be a taplógomba, ami betegségre utal. 


Limp Tibor úgy véli, ha egy ilyen fa embert, vagyontárgyat veszélyeztet, akkor meg kell tőle válni, még ha ez szomorú is. Ehhez egy adalék: a Klastromban több szemtanú is arról számolt be, hogy a jégeső kavargott, s forgószél kaphatott a fába. 


– Az épületen a károk mutatják, hogy a százhúsz kilométeres szél – ami orkán kategória – kivédhetetlen, egészséges fákat is tördel – mondta dr. Varga Szabolcs. A soproni egyetem tanára tagja annak a szakértői csoportnak is, amelyik a Klastrom gesztenyefáját vizsgálja, tőle tudjuk: a hang terjedési sebességén alapuló műszer egy soproni professzor, dr. Divós Ferenc találmánya, amit az egész világon alkalmaznak. 


Előtte tíz perccel még kint volt az összes gyerek az udvaron és fél óra múlva százan tartottak volna bemutatót a szülőknek. 


Dr. Varga Szabolcs szerint viharban kerülni kell a nagy fákat, nincs ennél biztosabb módszer, de sok szervezet kér év közben vizsgálatot, mondjuk ötutcányi fasorra nézve vagy egy szemrevételezés után – ha biztosabbat szeretne hallani. Így például a győri önkormányzat égisze alá tartozó szervezetek megbízásából is két alkalommal jártak nemrég a megyeszékhelyen. Kérdésünkre elmondta: egy 100–110 fa kivizsgálásából álló megbízás rendszerint néhány százezer forintba kerül, a szakértők körülbelül 3–10 évre szóló véleményt adnak és megfelelő kezelést javasolnak a fákhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában