Ország-világ

2017.06.28. 00:16

Koholmánynak nevezte az ellene felhozott korrupciós vádakat a brazil államfő

Michel Temer brazil államfő koholmánynak nevezte kedden a vele szemben megfogalmazott korrupciós vádakat, szerinte azok támadást jelentenek elnöksége és az egész brazil nép ellen.

Michel Temer ellen több millió dollár kenőpénz elfogadása miatt emeltek vádat hétfőn. A dél-amerikai ország történetében ő az első hivatalban lévő államfő, aki ellen vádat emeltek.


Az államfő kijelentette: az ellene felhozott vádak károsan érintik majd a brazil gazdaság fellendülését, sőt lehetséges, hogy bénítóan hatnak a reformokra.


Hangsúlyozta: a világ legnagyobb húsfeldolgozó cégének, a JBS-nek a vezető tisztségviselői, akik meggyanúsították őt vádalkujuk során tett vallomásukban, azért cselekedtek így, hogy elkerülhessék a  saját törvényszegéseikért járó börtönt.


A vádiratban egyebek közt az áll, hogy az elnök idén márciusban vagy áprilisban - egy volt tanácsadója közreműködésével - félmillió realt (több mint 40 millió forintot) fogadott el Joesley Batista nagyvállalkozótól, a JBS-nek a tulajdonosától. Az összeg, amelynek átvételéről videofelvétel is készült, első részlete volt egy nagyobb kenőpénznek, amiért cserében Temer közbenjárt az óriáscég érdekében az ország versenyhatóságánál. Batista vádalku keretében adta át a felvételt a hatóságoknak.


Hétfőn benyújtott 64 oldalas vádemelésében Rodrigo Janot állítólag úgy értékelte Temer államfői tevékenységét, hogy a beiktatása óta eltelt kilenc hónap alatt 12 millió dollárnyi (mintegy 3,3 milliárd forint) kenőpénz áramlott hozzá, s ezzel teljesen érdemtelenné vált hivatalára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában