Ország-világ

2017.06.16. 09:00

Kitiltották az éthordókat több étteremből

Laczó Balázs

Tilos éthordóba adni a menüt az éttermeknek, ha az edényt nem tudják a többi ételtől elkülönítve kezelni. Mivel a legtöbb hely számára a dolog megoldhatatlan, az utóbbi idők ellenőrzéseinek tanulságaként többen már dobozt adnak az éthordózás helyett, ami emeli az árat.


„Amikor értesültünk az áfacsökkentésről, örültünk, hogy olcsóbb az ebéd, de tévedtünk. Nemrég megszűnt az éthordós kiszolgálás, dobozt kell venni, és így száz forinttal drágább a menü" – mondta a Kisalföldnek egy nyugdíjas asszony. 


Utánanéztünk, vajon régi vagy új szabály vet véget az éthordós kiszolgálásnak. A Nébih vendéglátás- és étkeztetésfelügyeleti osztályvezetője, Zoltai Anna  szerint teljesen jogszerűen jár el az az étterem, amelyik úgy dönt, hogy csak a saját dobozába adagolja ki az ételt, ha nincsenek meg a kezelés feltételei. Az előírás pedig már több évtizedes, s a fogyasztót védi: ne lehessen a konyhára bevinni a szennyeződést. 

 Zoltai Annának jeleztük: tudomásunk szerint a hatóság ellenőrzéseinél nemrég azzal szembesítették a vendéglátókat, hogy az éthordót külön légtérben kell tárolniuk, elkülönítve a többi ételtől, s külön tálalóedényből is kell adagolni. Az osztályvezető szerint valóban ez a szabály.

 

Halász Anikónak  dobozban adták a menüt, egyre elterjedtebb lesz a gyakorlat. Fotó: Mészáros Mátyás

Halász Anikónak dobozban adták a menüt, egyre elterjedtebb lesz a gyakorlat. Fotó: Mészáros Mátyás– Meg kell érteni, hogy a háztartások higiéniáját nem ellenőrizhetjük, márpedig az élelmiszer-eredetű megbetegedések 90 százaléka a háztartásokból származik. Nem mindenhol tiszta az éthordó, esetleg ott ül mellette a macska is. Az edényt beviszi a konyhába a szakács, utána nem mos kezet, a leves visszacsöppen az ételhordóról a fazékba. Nem a büntetés a lényeg, hanem a fertőzés megelőzése – tette hozzá kérdésünkre a Nébih osztályvezetője, aki szerint egyébként csak ebből az okból elsőre általában nem bírságol a hatóság. Ha lehet, inkább figyelmeztet. 


Szalai Tamás, a győri Nádor vendéglő tulajdonosa is eltörölte az elmúlt hetekben az éthordós kiszolgálást.

– Azért döntöttünk így, mert nincs rá kapacitásunk, hogy külön kiadó ablakot, tárolóhelyiséget hozzunk létre. Nem életszerű az a megoldás sem, hogy a személyzet két tagja együtt öntse át adott esetben a levest, úgy, hogy egyikük kesztyűvel fogja meg az éthordót. A legtöbb vendég egyébként megfelelően mosogatja otthon az edényét, de igen kellemetlen volna, ha kivételt tennénk a sorban állók között – tehát egységes szabályra van szükség – mondja a tulajdonos. Így viszont 50 forinttal drágább a menü.

 

Kiss Józsefné szerint tiszta az éthordó, a dobozért nem fizetne. Fotó: M. M.

Kiss Józsefné szerint tiszta az éthordó, a dobozért nem fizetne. Fotó: M. M.– Ez valóban probléma a kispénzű nyugdíjas vendégeinkre nézve, és gondolkodunk azon, mi lenne a legjobb megoldás az árszabásnál – teszi hozzá. 


A Zöldfában is megszüntették az éthordós kiszolgálást, a doboz, a zacskó együtt 100 forintba kerül. Pintér Balázs üzletvezető azt mondta: örül, hogy a gyakorlat láthatóan egyre több helyen szigorodik, mert a fogyasztókat szolgálja. Ám nem szeretné, ha pluszterhet jelentene főleg a kispénzű vendégek számára, ezért az ebédjegyeseknek nem számolják fel a dobozdíjat.


A győri Márka étterem vezetője, Süveges Attila is úgy látja: az ötvenforintos doboz a vendég érdeke. 

– Azt mondták nekem, hogy a szabály minket is véd, mivel egy bélrendszeri fertőzés esetében a vendég állíthatja azt, hogy az ételtől betegedett meg – mondja a vezető.


– Én a dobozért nem fizetnék, tiszta az ételhordóm – szögezi le az egyik nyugdíjas asszony fém éthordóval a kezében. – Így is elég drága az ebéd. A fiamnak meg magamnak viszem, kapott a munkahelyétől egy utalványt, most hetente többször is menüt eszünk. Egyébként főzni szoktam – vallja Kiss Józsefné.

A fiatal Halász Anikó gyári dobozzal lép ki a Márkából.


– Nem akkora tehertétel ez, hogy problémát jelentsen, de azt sem érzem hatalmas gondnak, hogy valakinek éthordóba merik az ételt. A háziasszonyok tisztán tartják az edényt.


Panker Mihály, a győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény igazgatója kérdésünkre azt mondta: az idősotthonokat működtető városi intézmény három szolgáltatóval áll szerződésben, melyek vagy az adott egységnél adják át az ebédet, vagy házhoz szállítják. Az éthordók tárolása és a tisztán tartás szigorú feltételeit a szolgáltatók maradéktalanul be kell hogy tartsák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában