Ország-világ

2017.06.13. 22:33

Hazaengedték a kómába esett amerikai egyetemistát Észak-Koreából

Elengedte az észak-koreai kormány Otto Warmbiert, a 17 hónappal ezelőtt kényszermunkára ítélt amerikai diákot, aki nemsokkal a tárgyalása után kómába esett.

munkatársunktól

Warmbiert Japánba szállították előbb, majd onnan indultak vele az Egyesült Államokba az amerikai külügyminisztérium munkatársai.


A 22 éves egyetemista szabadulását Rex Tillerson amerikai külügyminiszter jelentette be kedden, arról nem mondott semmit, hogy a fiatalember milyen egészségügyi állapotban van.


A virginiai egyetemen tanuló Warmbier 2015 telén látogatott Észak-Koreába, ahonnan 2016 első napjaiban kellett volna Hong-Kongba utaznia. A fiú szilveszterkor azonban bajba került, mert szuvenír gyanánt megpróbált ellopni egy politikai propagandaplakátot szállodájának abból a részéből, amelyet kizárólag a személyzetnek tartottak fenn. Lebukott, a diákcsínyért pedig államellenes bűncselekményekért állították bíróság elé, majd 2016 márciusában egy egy órás tárgyaláson 15 év kényszermunkára ítélték. 


Warmbier ezután nem sokkal kómába esett. Az észak-koreaiak verziója szerint az amerikai fiú botulizmust kapott, az orvosok altatót adtak neki, többet pedig nem ébredt föl. Ennek már több mint egy éve.


Hogy milyen körülmények között és hogyan kezelték a rettenetes egészségügyi rendszerrel rendelkező országban az állam ellenségének kikiáltott amerikait, azt egyelőre nem tudni, mint ahogy az sem biztos, hogy tényleg emiatt esett kómába a fiatal. 


Otto Warmbier szülei a Washington Postnak azt mondták, hogy most az a legfontosabb, hogy végre láthatják a gyereküket, és megpróbálnak úgy gondolni az esetre, mintha baleset történt volna a fiukkal. 


Ugyanaznap, amikor Warmbiert elszállították Észak-Koreából, érkezett meg Phenjanba Dennis Rodman ex-NBA játékos, aki ötödszörre utazik az elzárt diktatúrába, hogy annak vezetőjével, Kim Dzsongunnak bratyizzon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában