Ország-világ

2017.06.24. 09:00

Elment egy nagy német

<br><br>A múlt hét péntekén oggersheimi otthonában nyolcvanhét évesen elhunyt Helmut Josef Michael Kohl német kereszténydemokrata politikus, 1982 és 1998 között a Német Szövetségi Köztársaság kancellárja. A németek ,,az egység kancellárja"-ként tisztelik, Európa az integráció újabb Adenauereként tartja számon. Mi, a magyarok Antall József barátjaként is búcsúztatjuk.

 

Helmut Kohl egy bajor származású hivatalnok apa és egy háztartásbeli anya fiaként Rajna–Pfalzban, Ludwigshafenben született 1930-ban. Fiatalon meggyűlölte a háborút. Életrajzi könyve szerint Kohl nagybátyja, Walter az első világháborúban, Kohl fivére pedig – szintén Walter – a másodikban esett el. Amikor a későbbi kancellárnak megszületett az első fia, Walternek keresztelte. Édesanyjának, aki aggódott a névválasztás sorsszerűsége miatt, Helmut Kohl megígérte: az ő fia nem fog európai államok egymás közötti háborújában meghalni. 


Egyébként őt is behívták a német összeomlás napjaiban, de harcolnia már nem kellett.


1950-től a Frankfurti Egyetemen jogot, majd 1951-től  Heidelbergben történelmet és államtudományokat tanult. 1958-ban doktorált. Már tizenhat évesen belépett a CDU-ba (Kereszténydemokrata Unió) és gyorsan lépdelt előre a párthierarchiában. 1969-ben Rajna–Pfalz tartományi miniszterelnökévé választották.

Az 1976-os szövetségi parlamenti választáson először volt pártja kancellárjelöltje. A CDU vesztett, ám Kohl maradt a frakcióvezető és így az ellenzék vezére is. 1982-ben viszont felbomlott a szociáldemokrata-liberális koalíció, így 1982. október 1-jén Helmut Schmidt addigi ügyvezető kancellárt ő váltotta a kormányfői székben. 

Helmuth Kohl lépésről lépésre stabilizálta a CDU–CSU pártszövetséget, majd egyre erőtejesebb európai politizálásba fogott. Számos szimbolikus diplomáciai gesztust tett. 1984-ben találkozott François Mitterrand akkori francia elnökkel a verduni csata helyszínén, ahol a két világháború áldozataira együtt emlékeztek. 1984-ben ő volt az első német politikus, aki az izraeli Kneszetben felszólalt. 1985-ben Ronald Reagan amerikai elnökkel a bitburgi katonai temetőben helyezett el koszorút.


1989 szeptemberében bátorította az akkori magyar kormányt a keletnémetek kiengedésére, s hamarosan, 1989. november 9-én leomlott a berlini fal is. Eljött az idő, s Kohl merész volt és kezdeményező. Előterjesztett egy tízpontos programot a két Németország egyesítésére. Végigvitte a nyugatnémet és a keletnémet márka  sokak által kritizált 1:1-es átváltását. Sokat kockáztatott, ám el tudta fogadtatni a világháború győzteseivel a német újraegyesítést, illetve a keletnémet tartományok NATO-integrációját. Felismerte, hogy mekkora lehetőség kínálkozott 1990 után a teljes európai egység alapjainak megteremtésére. Szervezte és támogatta a volt szocialista országok a szó szoros értelmében vett európaizálását. Az ő kormányzása tette megkérdőjelezhetetlenné az Európai Unióban Németország vezető szerepét.


Aggodalom Európáért


Tavaly itthon is megjelent szenvedélyes esszéje (Aggodalom Európáért) jól rávilágít gondolkodásmódjára: „Azt szeretném, ha az emberek jobban megértenék: a történelem nem valamiféle szükségszerű folyamat, és nem is véletlen történések sorozata. Nem, a történelem általunk itt és most alakított valóság, az emberek cselekedeteinek eredménye."


Sikerei csúcsán szinte természetes volt, hogy 1990-ben, az egyesítés utáni első szövetségi parlamenti választáson újra győzni tudott. Ugyanígy 1994-ben is. 1998-ban viszont elvesztette a választást a Gerhard Schröderrel felálló SPD-vel szemben. Még ugyanebben az évben lemondott pártelnöki posztjáról is. Háttérbe vonult, de továbbra is aktívan politizált.


Kohl politikusi nagyságának egyik pillére az volt, hogy még ludwigshafeni éveiben életközelből tapasztalhatta meg a vas- és vegyipari munkások világlátását, mindennapjait. Hangoztatta: „Magam is munkások között élek." Egyszerre volt együttműködő és merészen proaktív. Bátran támaszkodott nagy szociáldemokrata kancellár elődei: Willy Brandt és Helmut Schmidt eredményeire, ugyanakkor makacsul ragaszkodott Konrad Adenauer nagy közös európai álmához. Maga nevelte ki pártelnök és kancellár utódát, Angela Merkelt is. Ezért váltott ki kisebbfajta megrökönyödést a német közvéleményben, hogy egyes sajtóhírek szerint özvegye inkább Orbán Viktort szerette volna Kohl temetési búcsúztatójának. 

Politikus nincs botrányok nélkül


Csúcspolitikusként nem kerülhették el a nagyobb botrányokat sem. Ilyen volt a Flick-konszern illegális pártfinanszírozása, Kohl a parlament vizsgálóbizottságai előtt több információt eltitkolt vagy nem teljes adatokat szolgáltatott. Hamis tanúzás miatt feljelentették, de elkerülte a pert.

A CDU választási veresége után pedig Kohl elhallgatta, hogy egy körülbelül 1,5–2 millió márkás adomány honnan származik. A bonni ügyészség eljárást indított Kohl ellen, de csekély bűnösség miatt háromszázezer márka megfizetése után lezárták a pert.


Amikor pedig a keletnémet titkosszolgálat, a Stasi iratait akarták nyilvánosságra hozni, akkor Kohl tiltakozott a saját aktájának publikálása ellen. 


A fal leomlásától az újraegyesülésig


Helmut Kohl 2014-ben magyarul is megjelent memoárjából (A fal leomlásától az újraegyesülésig) kiderül: a berlini fal 1989. november 9-i leomlása nem jelentette automatikusan a német egység megteremtését. Az egységet tűzön-vízen keresztül képviselő, mégis mértéktartó politikai vezetésre volt szükség ahhoz, hogy a németek 1990. október 3-án már a két Németország újraegyesülését ünnepelhessék.


Helmut Kohl számos ütköző nézőpontra mutat rá e sorsdöntő napokból: a nyugat-európai államok vonakodásától, a párton belüli intrikáktól és a belnémet ellenállástól kezdve az NDK-val és a Szovjetunióval folytatott nehéz tárgyalásokon, az amerikai elnökkel kialakított és elengedhetetlenül fontos szoros együttműködésen, valamint a nyugatnémet és a keletnémet márka közötti átváltási problémákon át a teljes szuverenitás és az egyesült Németország NATO-tagsága által felvetett létfontosságú kérdésekig. 


Magánélete


1960-ban vette feleségül Hannelore Rennert. Két gyermekük született. 2001-ben Hannelore  68 évesen öngyilkos lett. Végzetes tettét különleges betegségének, illetve az ebből fakadó depressziójának tulajdonították. Fényallergiája miatt utolsó éveit lehúzott redőnyök mögött töltötte. A házat csak ritka éjjeli sétái idejére hagyta el, vendégeket alig fogadott, az utolsó időkben már a lámpafény vagy a tévé képernyőjének vibrálása is elviselhetetlen volt számára. Bizalmasának, Heribert Schwan újságírónak könyvbe mondta életét. Beszélt neki a nácikat kiszolgáló gyáros apjáról, gyermekkora  traumájáról, amikor orosz katonák megerőszakolták, és „kidobták az ablakon, mint egy zsákot". Mesélt házasságáról Európa egyik leghatalmasabb emberével, akinek a munkája volt az első, s aki mellett annak ellenére kitartott, hogy a politikát nem sokra tartotta, a nyilvánosságtól pedig egyenesen irtózott.  Kohl életművének rendezése okán 2005-ben ismerkedett meg Maike Richter újságíróval, akit 2008-ban feleségül vett.

Kétszer is Győrben 


Helmut Kohl nagy tisztelettel és barátsággal viseltetett Antall József politikusi és történészi kvalitásaival szemben. Rendszeresen kikérte a magyar miniszterelnök véleményét az európai átalakulás lehetséges irányairól. Majd barátságába fogadta Orbán Viktort is, mint a magyar kereszténydemokrata-konzervatív politikai tábor vezérét. Sokat tett azért is, hogy a Fidesz a liberálisok soraiból átkerülhessen az Európai Néppárt kötelékébe.


Orbán Viktor meghívására Kohl kétszer is járt Győrben. 2002 áprilisában ezrek előtt beszélt a Széchenyi téren. Ám ez sem volt elég ahhoz, hogy a Fidesz megfordítsa a választások első fordulós eredményét. Sokan voltak, de nem elegen.

 

Cikkünket a Kisalföld hetente szombaton megjelenő Szieszta mellékletében olvashatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában