Ország-világ

2017.06.30. 19:18

A spanyol kutatóknak is fontos lenne a szegedi lézerközponttal való együttműködés

A spanyol kormány támogatása azon múlik, hogy a spanyol kutatói közösség használni kívánja-e a lézerközpontot.

MTI

Spanyolország  érdeklődik a szegedi ELI lézerközpont kapacitásainak hasznosítására  szervezett nemzetközi konzorcium iránt, de ahhoz, hogy  elköteleződjön a tagság mellett, még szükség van további  tárgyalásokra - összegezte Pálinkás József, a budapesti Nemzeti  Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke  háromnapos madridi látogatásának eredményét az MTI-nek pénteken.    


Mint mondta, Carmen Vela spanyol kutatás-fejlesztési és  innovációs államtitkár megbeszélésükön hangsúlyozta: a spanyol  kormány támogatása azon múlik, hogy a spanyol kutatói közösség  használni kívánja-e a lézerközpontot.  


Ezzel kapcsolatban pozitív visszajelzést adott a salamancai  lézerközpont vezetője, valamint a madridi műszaki egyetem rektora  is, akik a találkozókon elmondták, hogy fontos lenne számukra az  ELI-vel való együttműködés - részletezte Pálinkás József,  hozzátéve, hogy ennek formáit újabb egyeztetéseken kell majd  kidolgozni, amely Fülöp Zsolt, az ELI konzorcium nemzetközi  koordinációjáért felelős rendkívüli követ feladata lesz.  


"A nyitottság megvan, a részletek kidolgozása az, ami után  Spanyolország politikai szinten, illetve kutatói szinten dönteni  tud arról, hogy milyen módon vesz részt az ELI munkájában" -  fogalmazott.  


Az elnök kitért arra is, hogy a konzorcium jogi és igazgatási  struktúráját még most véglegesítik, az egyes országok pedig nyilván  ennek ismeretében tudnak végleges döntést hozni.  


Hozzátette: Spanyolország mellett jelenleg tárgyalásokat  folytatnak Olaszországgal és Svédországgal is.  


Pálinkás József beszámolt arról, hogy tapasztalatcserére  Budapestre invitálta a spanyol Nemzeti Kutatási Hivatal  szakembereit. Ugyanis a kis- és középvállalkozások számára  közvetlenül Brüsszelből elnyerhető pályázati források  megszerzésében a dél-európai ország kiemelkedően sikeres. Míg az  uniós országok sikerátlaga ezeken a pályázatokon 5 százalék, addig  Spanyolországé 17 százalék.  


A budapesti rendezvény jó alkalom lehet arra, hogy a  szakemberek közösen elemezzék, mi a spanyolok sikerének titka, mi  az a jó gyakorlat, amelyet Magyarország, a magyar vállaltok is  átvehetnének - fejtette ki az elnök.  


Pálinkás József pénteken részt vett az EUREKA nemzetközi  kooperációban végzett vállalati kutatás-fejlesztés és innovációs  program miniszteri konferenciáján is.  


Ismertetése szerint itt elfogadták a program 2020-as stratégiai  munkatervét, amelynek legfontosabb pontja az ipari hozzáadott érték  növelése, a több ország által preferált együttműködések közös  finanszírozása, és a további nyitás az Európán kívüli országok felé.  


Hozzátette: a tagországok közé felvették Chilét, amely a 44.  országként csatlakozott az EUREKÁ-hoz.  


A NKFIH elnöke központi kérdésnek nevezte az EU kis- és közepes  vállalatok számára indított innovációs programjai és az EUREKA  közötti összhang megteremtését.  


Pálinkás József emlékeztetett arra, hogy a magyar vállalatok  eddig 150 projektben vettek rész az EURÉKA keretében, jelenleg  pedig 15 projektben működnek együtt magyar cégek európai  partnerekkel. 

Címkék#belföld
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában