Ország-világ

2017.05.30. 19:50

Zombik a virágjai: nézze meg, hogyan élesztheti őket újjá

Néhány tipp arra, hogyan tarthatja tovább életben a vágott virágokat.

Tegyük fel, hogy virágot vásárol, amit gondosan vízzel teli vázába helyez, majd úgy hagyja. Néhány óra elteltével azt veszi észre, hogy az addigi tökéletes virágszirmok megfonnyadnak, a szár elveszíti tartását. Ugye ismerős?

A virágjai zombik


Nos, valami hasonló, mivel nem lehet tudni, hogy ekkor milyen állapotba kerülnek: nem is élnek, de még nem is hervadtak el teljesen. A megfelelő körülmények között akár egy-két hétig is előidézhetjük ezt a zombiállapotot, így a virág tovább díszítheti otthonunkat, és a pénztárcánkat is megkíméli.


A virágok egyszerű okból kifolyólag hervadnak el: nem tud elég vizet felszívni a növény. Amikor az újonnan vásárolt virág a vásárlást követő rövid időn belül lehervad, akkor valószínű, hogy nem jut elég víz a szárába. Néhány egyszerű lépéssel azonban ez elkerülhető, segíthetünk a virágnak, hogy a megfelelő mennyiségű vízet fel tudja venni, és újjáéledjen. Nyilván nem tarthatjuk örökké frissen, de ha korán el kezdünk foglalkozni vele, akkor megmenthetjük a hervadástól.

A virág újjáélesztése


Első lépés: Vágjon vissza a szárból. Leggyakrabban az történik, hogy a szár alja elszárad, és így sokkal nehezebben szívja fel a vizet. Vegyünk egy éles ollót vagy kést, és nagyjából 45 fokos szögben metszünk le egy centimétert a virág szárából, majd egy centimetéres hosszúságban vágjuk a szárat fel. Így sokkal nagyobb és frissebb felület jut vízhez.

Második lépés: Langyos vizet öntsön a vázába. Vannak olyan virágok, amelyek nem viselik jól a meleg vizet - ilyen például a tulipán - de a legtöbb virág jól érzi magát ilyen környezetben. A meleg víz sokkal gyorsabban mozog a szárban, és segíthet a szárat az akadályoktól megtisztítani, amelyek gátolhatják a felszívódást. Ügyeljen arra, hogy a víz langyos lengyen!


Harmadik lépés: Turbózza fel a vizet egy kis tápanyaggal. Ez könnyen elkészíthető otthon is. Három egyszerű összetevő kell hozzá: cukor, citromlé és egy csepp fehérítő. A cukor biztosítja  tápanyagot; a citrom lecsökkenti a víz pH értékét, ami segít abban, hogy gyorsabban felszívódjon a szárban a víz; a fehérítő első blikkre félelmetesnek tűnhet, de megelőzi a bakteriális fertőzést. Mivel mindössze csak egy csepp kerül bele, így nem okoz kárt a virágban.


Negyedik lépés: Most jön a kivárás. A virágoknak szüksége lesz néhány órára, hogy újból magukra találjanak, és beinduljon a zombi üzemmód.

Ötödik lépés: Ha szükséges, ismételje ezeket a lépéséket. Lehetőleg minden nap cserélje a vizet, valamint ha éppen nincs otthon, helyezze kevésbé napfényes helyre a virágot.


Hogy milyen hosszú ideig bírják így, számos tényezőtől függ, mint például a virág genetikájától, mikor vágták le, és hogy mennyire van meleg a házban. Nem véletlen, hogy a virágárusok gyakran hűtőben tartják a virágokat - az alacsonyabb hőmérséklet lelassítja a hervadás folyamatát.

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában