Ország-világ

2017.05.16. 09:00

Tanulmány készül az ingázók életminőségéről

Az Ausztriában dolgozó magyarok életminőségéről készül tanulmány. Többek közt arról kérdezik őket, mit gondolnak a jövőjükről és az országról, ahonnan fizetést kapnak. Mit tapasztalnak, fordít-e figyelmet Ausztria elöregedő társadalma miatt a fiatal magyarokra?

Rimányi Zita

Az Ausztriában dolgozó magyarok már 2004 óta kaphatnak anyanyelvükön felvilágosítást munkajogi kérdésekben, adózási és szociális ügyekben Burgenlandban és a nyugat-dunántúli megyékben. Ezt az osztrák és a magyar szakszervezetek határon átnyúló együttműködésének projektjei biztosítják. A tanácsadások tapasztalatai szerint az osztrákokhoz átjáró honfitársaink gyakran nincsenek megfelelően bejelentve, de erről nem is tudnak, pedig ezt maguk is ellenőrizhetik. Az is sokszor előfordul, hogy nem annyi fizetést kapnak, amennyi járna nekik. Az sem ritka, hogy hiába várnak a 13. és a 14. havi munkabérükre, a túlórapótlékra vagy más járandóságra. Viszont az érdekképviseletek révén évente összességében több százezer euróhoz mégis hozzá tudnak jutni.


Ennek érdekében Burgenlandban több helyen és Szombathelyen, Nagykanizsán is működtetnek szakértői tanácsadást. Ezzel korábbi projektjeik (IGR, MIG) gyakorlatát folytatják. Azok szakmai alapot jelentenek és az általuk megszerzett ismertség is előny. Ez a pályázati sikerhez is hozzájárult és biztosítékot jelent a munkavállalóknak arra, hogy náluk hasznos, hiteles tájékoztatásokat kapnak. Arra törekednek, hogy a határon túlra átjárók jogbiztonságban, tisztességes munkaerőpiaci feltételek közt dolgozhassanak. Ennek érdekében szeretnék továbbfejleszteni gyakorlatukat.


Uniós támogatással


A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) és az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB, Österreichischer Gewerkschaftsbund) összefogásával január 1-jén elkezdődött hároméves program neve Fairwork, azaz Fair Labour Market Conditions in the Pannonia Region (Méltányos munkaerőpiaci feltételek a határ menti régiókban). Horváth Csaba, a MSZSZ tisztségviselője a projekt menedzsere. Elmondta, hogy uniós támogatásként 924 ezer eurót kap a program, ebből csaknem 345 ezer euró jut a magyar oldal feladataira.Összesen 14 stratégiai partnerszervezetük van, hatóságok, intézmények a határ mindkét oldaláról. Ezek szorosabb együttműködését szeretnék elősegíteni a határ menti régiókban, hogy könnyebb legyen az ingázók ügyintézése és az ügyintézéssel foglalkozók dolga. Ebben a projektmenedzser tájékoztatása alapján a Fairwork partnerei a nyugat-dunántúli megyék kormányhivatalai és az adóhatóságnak az itt működő igazgatóságai is.


Tartós kapcsolat


– Az ügyintézéssel foglalkozó osztrák és magyar hatóságok tartós együttműködésének kialakítása a cél, hogy kapcsolattartásuk és a mindkét ország szerveinek közreműködését igénylő munkafolyamatok olajozottan működjenek projektünk lezárulta után is, közreműködésünk nélkül is. Ez a munkavállalóknak és a szervezeteknek is előnyös. Egyelőre ugyanis lassíthatja a szociális, az adó- és egyéb ügyek intézését – ha azok megoldásához mindkét ország hatóságának munkája szükséges –, hogy az osztrák és a magyar intézményrendszer felépítése nem azonos – állítja Horváth Csaba.


A Dolgozók szándékai


Évről évre nő az Ausztriában dolgozó magyarok száma, ezért a Fairwork projekt keretében tanulmányt készítenek életminőségükről. Többek közt arról kérdezik őket, mit gondolnak jövőjükről és az országról, ahonnan fizetést kapnak. Mit tapasztalnak, fordít-e figyelmet Ausztria elöregedő társadalma miatt a fiatal magyarokra?

A tanulmány foglalkozik majd az Ausztriába ingázók egészségi állapotával, társadalmi kötődésével, azzal is, hogyan értékelik életük kettősségét. S milyen hatással van például családi kapcsolataikra, hogy a határon túlra járnak munkába, ugyanis sajnos körükben sok a válás. Arra is több példa van, hogy gyermekeik kötődnek Ausztriához, oda járnak iskolába.


A tanulmány összegzéséből levonható következtetések alapján akarnak a szakszervezeti együttműködésre épülő projekt szakemberei újabb stratégiákat meghatározni. Azokra alapozva újabb programokat tervezhetnek, amelyek segíthetik az ingázókat, a munkavállalók érdekeit szolgálhatják. Hamarosan tájékoztató kiadványokat jelentetnek meg, szakmai kerekasztal-beszélgetéseket szerveznek, tréningeket tartanak.


A Fairwork projekt elérhetősége: [email protected].

Tanácsadás

Tanácsadást Ausztriába ingázóknak Magyarországon az MSZSZ biztosít. Minden munkanapon 8 és 12 óra között várják szakembereik az érdeklődőket, érdemes előzetesen bejelentkezni a szombathelyi ([email protected]) és a nagykanizsai ([email protected]) tanácsadásra is.Cikkünket a Kisalföld hetente kedden megjelenő Ingázóna mellékletében olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában