Ország-világ

2017.05.22. 18:14

Szijjártó: csak a magyar határvédelem jelent megoldást

A migrációs nyomásnak még nincs vége - mondta a miniszter.

Az elmúlt időszakban csak a rendkívül szigorú magyar határvédelem és a kerítés a szerb-magyar határon jelentett megoldást az illegális migrációval szemben - mondta a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter közölte: a migrációs nyomásnak még nincs vége, bizonyítja ezt, hogy Olaszországba idén eddig már több mint 50 ezer illegális bevándorló érkezett, ami 47 százalékkal több mint a tavalyi év azonos időszakában, Romániába pedig 1054 migráns lépett be, ami 70 százalékos emelkedést jelent.

Szólt arról is, hogy a jövőre nézve több nyugtalanító tényezővel is számolni kell. Beköszöntött például a jó idő, ilyenkor mindig nő a migrációs nyomás. Problémát jelent, hogy az EU és Törökország közötti migrációs megállapodás törékeny, mert az európai vezetők folyamatosan bírálják Törökországot, miközben a kontinens biztonságát a török elnök kezébe helyezték. Emellett aggodalomra ad okot az instabil belpolitikai helyzet Macedóniában, mivel nem tudni, hogy az új politikai vezetés képes lesz-e vagy akarja-e majd a korábbi határvédelmi tevékenységét folytatni - sorolta Szijjártó Péter. Az Európai Unió (EU) pedig ahelyett, hogy megoldást keresne a problémára, nyomást helyez azokra, akik a helyzetet megoldották vagy van elképzelésük a megoldásra - mondta a miniszter.

Néhány héttel ezelőtt Soros Györgyöt állam- és kormányfőknek kijáró tisztelettel fogadták Brüsszelben, ezt követően az Európai Parlament meghozta a "Soros-jelentésről" szóló döntését. Megdöbbentő, hogy ilyen kihívásokkal teli időszakban, amikor az energiabiztonsággal, a Brexittel vagy az ukrajnai helyzettel kellene foglalkozni, az Európai Parlament (EP) elfogad egy olyan határozatot, amelyben a terrorizmusért 10 évre elítélt Ahmed H. nevű szír migránst védelmébe veszi - mondta Szijjártó Péter utalva arra, hogy múlt hét szerdán megszavazta az EP az uniós szerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását Magyarországgal szemben.

Ez az "európai önsorsrontás újabb kifejeződése" - tette hozzá.

Szijjártó Péter elmondta azt is: ha úgy látják, hogy a nyugat-balkáni útvonal Romániába tevődik át, akkor kiterjesztik a határvédelmet és elkezdik építeni a kerítést a magyar-román határon is. Erről folyamatosan egyeztetnek a román vezetéssel - fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hogy sajtóhírek szerint a franciaországi Calais-nál migránsok támadtak meg egy magyar diákokat szállító autót, a miniszter azt mondta, elfogadhatatlan az eset, és ebből is látszik, hogy Európában a biztonsági helyzet folyamatosan romlik.

Hozzátette: hivatalos tájékoztatást nem kaptak a külképviseletek az esetről, csak a médiából szereztek róla tudomást. A miniszter arra kérte a külképviseleteken dolgozókat, hogy próbálják meg felvenni a kapcsolatot az intézmény vezetőjével, és szükség esetén segítsenek a csoportnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában