Ország-világ

2017.05.04. 09:22

Puerto Rico csődöt jelentett

Az egyesült Államokhoz önként csatlakozott állam adóssága 3800 milliárd dollár, amit már képtelenek kezelni.

Puerto Rico kormányzata csődeljárást kért maga ellen, miután képtelen volt kezelni az államadósságot.


Ricardo Rosselló kormányzó bíróság által felügyelt adósság-átütemezést kért szerdán a fennálló 3800 milliárd dollárnyi adósság egy részére. Ezzel az amerikai történelem legnagyobb arányú helyi kormányzati csődjét jelentette be.


A szövetségi felügyeleti bizottság - amelyet az amerikai kongresszus tavaly éppen a sziget adósságának és gazdasági válságának rendezésére hívott életre - azonnal jóváhagyta a kormányzó kérelmét, s ezzel egyúttal védelmet is nyújtott Puerto Ricónak a pénzükért jelentkező hitelezők ellen.

Ez a védelem 120 napig tart, ezalatt meg kell kezdődnie az átütemezési folyamatnak.


Rosselló kormányzó a fővárosban, San Juanban tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy a csődeljárási kérelmet már kedden este előterjesztette, miután az Egyesült Államok szövetségi kormányzata nem akarja megsegíteni a szigetet.


"Elkötelezettek vagyunk, hogy jóhiszemű tárgyalásokkal egyezségre jussunk hitelezőinkkel" - mondta a kormányzó.


Puerto Rico a Nagy-Antillák legkeletibb szigete, az Egyesült Államok külbirtoka. Az alkotmány szerint önálló állam, de önként társult az Egyesült Államokhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában