Ország-világ

2017.05.03. 17:41

Nézőpont: az Ádert megnevezni tudók fele elégedett az államfő munkájával

Az Áder Jánost köztársasági elnökként megnevezni tudó magyarok több mint fele elégedett az államfő munkájával - derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából, amelynek eredményeit szerdán juttatták el az MTI-hez. A felmérés arra is rámutat, hogy a köztársasági elnök újraválasztása az összes megkérdezett fele szerint jó döntés volt.

Azt írták, Áder Jánost tíz megkérdezettből mintegy hat (a teljes felnőtt népesség 64 százaléka) tudta államfőként megnevezni. Ezen a bázison 55 százalék elégedett a köztársasági elnök munkájával, és mindössze 30 százalék számít elégedetlennek.    


Legkevésbé az őt ismerő baloldaliak - az MSZP, a DK, az Együtt, a Párbeszéd és a Liberálisok hívei - rokonszenveznek az államfővel: mindössze negyedük (24 százalékuk) elégedett Áder Jánossal, míg 

kétharmaduk (65 százalékuk) elégedetlen. 


A köztársasági elnök személyét megnevezni tudó Jobbik-szimpatizánsok között azonos az elégedettek és az 

elégedetlenek aránya (36-36 százalék), míg az ismeretlen pártpreferenciájúak körében többen elégedettek (40 százalék), mint ahányan elégedetlenek (37 százalék). 


Az újraválasztás előtt, márciusban a megkérdezettek 56 százaléka tudta megnevezni Áder Jánost köztársasági elnökként. Azon a bázison az államfő munkájával elégedettek aránya 73 százalék volt, és mindössze 19 százalék számított elégedetlennek. 


A változás hátterében a Nézőpont Intézet szerint vélhetően az áll, hogy a köztársasági elnök aláírta az amerikai CEU működését érintő törvényt, ami nem bizonyult népszerű döntésnek az ellenzéki - főként baloldali - szimpatizánsok körében. 


Ennek ellenére a megkérdezettek fele (48 százaléka) úgy véli, inkább jó döntés volt Áder János újraválasztása; ezzel csak 28 százalék nem ért egyet. Azt írták, érdekesség, hogy e kérdésben az ellenzékiek közül az MSZP-szimpatizánsok számítanak igazán megosztottnak: körükben azonos arányban (44-44 százalékban) tartják 

jó, illetve rossz döntésnek az újraválasztást. 


A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatását április 25-27. között végezték ezer ember megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. Ezerfős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék - olvasható a közleményben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában