Ország-világ

2017.05.30. 00:41

Moszkvai szélvihar: 14-en meghaltak, köztük egy gyermek

Tizenöt kórházban 108 sérültet, köztük 22 gyereket ápolnak. A sérültek számának összesítése még nem zárult le, közölte az orosz Nyomozó Bizottság szóvivője.

Tizennégyre nőtt a hétfői moszkvai szélvihar halálos áldozatainak száma, orvosi ellátásért mintegy 170-en folyamodtak - közölte Szvetlana Petrenko, az orosz Nyomozó Bizottság szóvivője.


A szóvivő keddi tájékoztatása szerint az orosz fővárosban 11-en, a Moszkvai megyében hárman vesztették életüket. A moszkvai egészségügyi szolgálat szerint az egyik halálos áldozat kiskorú volt. Tizenöt kórházban 108 sérültet, köztük 22 gyereket ápolnak. A sérültek számának összesítése még nem zárult le.


Andrej Vorobjov, a Moszkvai megye kormányzója öt halálos áldozatról és 34 olyan sérültről számolt be, akiket kórházban ápolnak. Az áldozatok többségének halálát vagy sérülését kidőlő fák okozták.


A moszkvai önkormányzat úgy határozott, hogy a halálos áldozatok után családonként 1 millió rubel (mintegy 5 millió forint) fájdalomdíjat fizet ki a hozzátartozóknak.


A rendkívüli helyzetek minisztériumának összesítése szerint a vihar a Moszkvai megyében több mint háromezer fát döntött ki, 42 lakóépület és egy szülőotthon tetőszerkezetét, valamint 322 gépjármű karosszériáját rongálta meg. Magában Moszkvában több mint 3500 fa és 140 épület teteje nem volt képes ellenállni a szélnek és több mint 1500 gépkocsiban keletkezett kár.


Kedden folytatódott a romok eltakarítása.


Közben több sajtóorgánum is arra a megállapításra jutott saját felmérése alapján, hogy a moszkvaiak többsége nem kapott SMS-ben figyelmeztetést a rendkívüli helyzetek minisztériumától, ahogy azt a tárca részéről korábban állították. A minisztérium szerint az üzenet szétküldésére felkért mobilszolgáltatók hivatalosan visszajelezték az igény teljesítését.


A korábbi hírek szerint tizenegyen vesztették életüket, hetvenen pedig súlyosan megsérültek egy Moszkván és az elővárosain hétfőn átvonuló vihar következtében - közölte Szergej Szobjanyin, a város polgármestere.


Az emberek halálát az óránként 80 kilométeres sebességű, és hurrikán erejű széllökések által kidöntött néhány fa és egy buszmegálló összeomlása okozta az orosz főváros több kerületében. A TASZSZ hírügynökség legfrissebb értesülése szerint a sérültek száma 137. Az érintetteket tíz kórházban látják el.

 

Kép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Kép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Szobjanyin példátlannak nevezte a tragédiát. Az áldozatok nagy számát azzal indokolta, hogy a szélvihar napközben söpört végig a városon. A meteorológiai intézet egyébként előzetesen figyelmeztetést adott ki, amely éjfélig érvényes.


A kidőlt fák, oszlopok és reklámszerkezetek sok helyen parkoló autókat rongáltak meg. A vihar következtében 18 ezren ideiglenesen áram nélkül maradtak. Az ítéletidő zavarokat okozott a közúti és a vasúti és légiközlekedésben.

 

Kép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Kép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

A régióban legkevesebb 3 és fél ezer fa pusztult el. Mintegy harminc lakó- és középület, így a Szenátusi Palota (Putyin elnök Kremlbeli munkarezidenciája) és a belügyminisztérium tetőszerkezete is megrongálódott. Az Iszvesztija című lap szerint összedőlt egy toronydaru is.

Szobjanyin polgármester közölte, hogy a halálos áldozatok után családonként 1 millió rubel (mintegy 5 millió forint) fájdalomdíjat fizet ki az önkormányzat. Az erről szóló határozatot kedden fogják hivatalosan is jóváhagyni.


A RIA Novosztyi hírügynökség azt jelentette, hogy kidőlt fenyők torlaszolták el Dmitrij Medvegyev miniszterelnök Gorki-9 rezidenciájának parkolóját. Az épületegyüttesben bennrekedtek a kormányfővel tárgyaló spanyol üzletemberek és újságírók.


A meteorológusok szerint a viharban a szokásos havi csapadékmennyiség egyharmada hullott le.

Moszkvában 1998. június 21-re virradóra egy hasonló, hatalmas károkat okozó viharban 9 ember halt meg és 165-en szenvedtek sérüléseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában