Ország-világ

2017.05.06. 09:00

Mit sportoljon a gyerek? - a tehetségen is múlik, hogy szabadidős mozgást vagy versenysportot ajánlanak (2. rész)

A torna alkatfüggő, főleg az alacsonyabbaknak kedvez, pingpongozni jövőre már az ovisokat is tanítják Győrben, az úszás gondolkodásra tanít, de ,,heti 20-30 óra edzés nélkül nincs nemzetközi eredmény, akkor csak játszóház".

Cséfalvay Attila

Mindegy, mit, csak mozogjon – ezzel a szlogennel választ sportágat sok szülő gyermekének. Győrben rengeteg a lehetőség, a focin kívül is van élet. Mekkora áldozatot vállal a szülő, s mekkorát a sportegyesület? Erre kerestük a választ összeállításunkban (2. rész). Ha a gyerek is tanácstalan, általában barátok, ismerősök ajánlására kerülünk egy egyesülethez. Általában azonban fogalmunk sincs, ez milyen áldozatokkal jár, s a gyerek egyáltalán megszereti-e a neki választott sportágat. Győrben szerencsés a helyzet, szinte bármit kipróbálhat.


Torna: versenyzők és szabadidősök


A GYAC tornaszakosztálya a Bercsényi Miklós-szakközépiskolában és a kismegyeri Polus Üzletházban kialakított teremben tartja edzéseit. „Már a 4–5 éves lányokat és az 5–6 éves fiúkat is várjuk ezekre" – kezdte Szűcs Róbert vezetőedző. „A torna sokoldalúan fejleszt, a koordinációs és fizikai képességeket erősíti, jó közösségben fegyelmet tanulnak a gyerekek. Emellett jó alapot ad – később akár egy másik sportághoz. Alkatfüggő sport, itt nem jelent előnyt, ha valaki túl magasra nőtt, inkább az alacsonyabbak sportja." A vezetőedző szerint három-négy év után, nagyjából tízéves korban kiderül, ki az, akinek érdemes versenyszerűen sportolnia, s ki az, aki a szabadidőcsoportban folytathatja. „A lényeg, hogy mindenki élvezze a tornát: bárki kipróbálhatja, s vannak szülők, akik nem is szeretnék, hogy gyermekükből élsportoló legyen." Ha viszont valaki tehetséges és kitartó, folyamatosan növelik a heti edzésszámot. A szülők számára információ, hogy a havi tagdíj hatezer forint annak is, akinek heti kétszer másfél, de annak is, akinek heti húsz óra edzése van. „Az előkészítő csoportból a picik hamar eljuthatnak a versenyekig is: az ügyesebbek egyből a versenyzőcsoportba kerülnek át, a 6–8 évesek már akár három szeren is tudnak versenyezni" – mondta a vezetőedző.

A torna sokoldalúan fejleszt, a koordinációs és fizikai képességeket erősíti, jó közösségben fegyelmet tanulnak a gyerekek.Asztalitenisz: ovisok is elkezdhetik


Mozgáskoordináció, figyelemkoncentráció, labdás ügyesség: ezek fejlődnek, ha pingpongozni visszük a gyereket. Győrben két helyen, az Elektromosnál és a Club Aréna Sportközpontban várják az asztaliteniszezni vágyó fiatalokat. Utóbbi helyen a vezetőedző Vigh Zsolt, aki szerint már 5–6 éves korban érdemes ütőt ragadni, s megismerkedni az alapokkal, aztán később eldől, hogy szabadidős mozgásként marad meg a sportág vagy versenyszerűen űzik majd. „A pingpong kis előképzettséggel már elkezdhető, hisz régen a játszótereken   a focipályák mellett betonos asztalok is voltak mindenhol. Jövőre a Club Aréna Sportközponttal szeretnénk elindítani egy óvodásprogramot is, heti egy-két alkalommal a közeli iskolák tornatermében vagy a Club Arénában edzhetnének a legkisebbek. Az iskolákban már elindult a futball Bozsik-programjához hasonló SLT-program, amely sok országos tanintézményt ellátott a szükséges felszerelésekkel. Jó körülmények között – nem könyvet használva hálóként – edzhetnek a fiatalok. Győrben a Radnóti- és a Kodály-iskola csatlakozott a programhoz, de asztaliteniszt illetően aktív a Móra- és a gyakorlóiskola is, Győrön kívül pedig a péri suli." S hogy mire számítsanak a szülők? „Eleinte heti 2–3 edzésre, s egy kezdő ütő beszerzésére. A többit majd az idő, a tehetség és a hozzáállás dönti el" – mondta Vigh Zsolt.


Úszás: edzeni, edzeni, edzeni


A 2013-ban alakult Győr Úszó SE nemrégiben azt tűzte ki célul, hogy öt éven belül a vidék legeredményesebb egyesületévé kell fejlődniük – ezt már most elérték. „Egészséges, gondolkodó felnőttet szeretnénk nevelni a nálunk versenyző úszókból" – kezdte Petrov Iván vezetőedző. „Az úszásnak egyrészt életmentő szerepe lehet, emiatt is kötelező mindenkinek. Másrészt a súlytalan tér miatt az ízületeket sem éri semmilyen károsodás sportolás közben, a tüdőre és a keringésre is jótékony hatással van. A babaúszások mellett 3–4 éves kortól lehet felkészíteni a versenyszerű úszásra a hozzánk érkezőket, heti két edzés ekkor is már ajánlott. Ha tehetségesen úszik, ez felkúszhat 11–12 tréningre. Bátran ki merem jelenteni, az a műhely, ahol heti 20–30 óránál kevesebbet foglalkoznak a gyerekekkel versenysport címszó alatt, ott nem alakulhat készséggé az átadott tudás, nem várható nemzetközi szintű eredmény – az csak »játszóház«. Egy operaénekesnek is rengeteget kell gyakorolnia, s így van ez az úszókkal is. Azt is tudni kell, hogy jóval egy százalék alatti azok aránya, akikből sikeres úszóversenyző lesz. Győrben azonban ehhez minden feltétel adott."  


Cikkünket a hetente szombaton megjelenő K2 magazinban találják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában