Ország-világ

2017.05.06. 08:48

Máris lőttek az újonnan kijelölt szíriai biztonsági övezetekben

A legújabb és egyben az első nemzetközi kísérlet az erőszak mérséklésére, amelyet külföldiek ellenőriznek - és nem megy minden simán.

Egy hónapra van még szüksége a szíriai polgárháborús konfliktus rendezését garantáló országoknak ahhoz, hogy kijelöljék a megállapodásukban lefektetett biztonsági övezetek határait - közölte szombaton az orosz külügyminisztérium, közzétéve egyúttal a május 4-én Asztanában aláírt és még aznap életbe lépett orosz-török-iráni memorandum szövegét.


A külügyi tárca közleménye szerint a megállapodást aláíró garantáló országok június 4-ig tervezik elkészíteni az úgynevezett feszültségcsökkentési övezetek és biztonsági sávok térképét, valamint megtenni "a fegyveres ellenzék alakulatainak a terrorista csoportoktól való elválasztásához" szükséges lépéseket.

A közzétett memorandumot ismertető TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint a feszültségcsökkentési övezeteket Idlíb tartományban és a szomszédos tartományok (Aleppó, Latakíja és Hama) egyes részein, a Homsz tartomány északi részének egyes körzeteiben, a Damaszkusz elővárosaként emlegetett Kelet-Gútában, illetve az ország déli részén, Deraa és el-Kuneitra tartományok meghatározott körzeteiben alakítanák ki. A feszültségcsökkentési övezetek határai mentén biztonsági sávokat alakítanak ki, ahol áteresztő pontokat állítanak fel a civil lakosság és a humanitárius segélyszállítmányok mozgásának biztosítására, valamint tűzszüneti ellenőrző pontokat hoznak létre.


Május 6-tól (azaz most szombattól) tilalom lép életbe a szembenálló felek számára minden katonai tevékenységre vonatkozóan, beleértve a légierő műveleteit is. Oroszország, Irán és Törökország emellett megállapodtak arról - áll az orosz külügyminisztérium honlapján közzétett dokumentumban -, hogy minden szükséges lépést megtesznek a terrorizmus elleni harc érdekében úgy a kijelölt övezetekben, mint azok határain kívül. Mindennek megvalósítására a garantáló felek tíz napon belül közös munkacsoportot alakítanak.


A memorandum fél éves időszakra szól, amely újabb fél évvel automatikusan meghosszabbítható lenne. Amint azt Alekszandr Lavrentyev, az orosz elnök szíriai különmegbízottja megjegyezte, a dokumentum "meghatározatlan idejűvé" is válhat - írja az TASZSZ. Lavrentyev pénteken kijelentette, hogy a "feszültségcsökkentés övezeteinek" létrehozásához nincs szükség ENSZ BT-határozatra. Mint mondta, az "asztanai formátum" önálló mechanizmus, amelynek három kezes országa képes önálló döntéshozatalra és a végrehajtás ellenőrzésére is.


Az asztanai tárgyalásokba bevont ellenéki csoportok egy része ugyanakkor tiltakozott a biztonsági övezetek létrehozása ellen, mert azok szerintük az ország területi egységét fenyegetik, mások pedig elutasították, hogy a szíriai polgárháborúba Damaszkusz oldalán aktívan beavatkozó Irán a garantáló államok között legyen.


Máris lőttek az újonnan kijelölt szíriai biztonsági övezetekben


Néhány órával életbe lépése után megsértették a fegyvernyugvást szombaton a nemzetközi megállapodásban kijelölt szíriai biztonsági övezetekben - közölte a szíriai polgárháború fejleményeit figyelemmel követő emigráns csoport. A kazah fővárosban, Asztanában csütörtökön írták alá azt az orosz-török-iráni memorandumot, amelynek értelmében négy biztonsági övezetet jelöltek ki a civil lakosság védelmére Szíria északi, középső és déli részében.


A fegyvernyugvás formálisan pénteken éjfélkor lépett életbe. Mint azt a harci cselekményeket nyomon követő londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) közölte, a szíriai kormányerők szombat reggel tüzérségi tűz alá vették az ellenzéki erők kezén lévő Latamana városát, amely a közép-szíriai Hama tartomány északi szélén található. Az OSDH a damaszkuszi rezsim erői és a lázadók közötti összecsapásokat jelentett Hama városának külső övezeteiből is. A kormányerők ezzel párhuzamosan lőtték a fővároshoz Damaszkuszhoz közel eső, ellenzéki ellenőrzés alatt álló térségeket is. Szórványos harcokra került sor a szemben álló felek között az észak-iraki Aleppo külvárosi részeit is - jelentette az OSDH. Robbanások dörejéről számoltak be emellett a déli Daraa tartományból, ami forrásaik szerint az ellenzéki kézen lévő területeket ért tüzérségi támadás hangja volt. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

Az OSDH közlésében említett összes helyszín az úgynevezett "feszültségcsökkentési övezetekhez" tartozik, amelyeknek kijelölését a szíriai kormány is támogatta.


Az ellenzék egy része ugyanakkor nem fogadta el, hogy a polgárháborús konfliktusba Damaszkusz oldalán beavatkozó Irán a megállapodást garantáló államok között legyen.Korábban írtuk:

Formálisan életbe lépett pénteken éjfélkor Szíriában a biztonsági övezetekről szóló rendelkezés, amelynek értelmében a kijelölt térségekben felfüggesztik a harci cselekményeket. A terv a legújabb nemzetközi kísérlet az erőszak mérséklésére a polgárháborús Szíriában, és az első olyan, amelyet fegyveres külföldi megfigyelők felügyelnének.


A megállapodást a szíriai fegyvernyugvás felett őrködő Irán, Oroszország és Törökország írták alá csütörtökön a kazahsztáni Asztanában és a szír kormány üdvözölte azt. Nem részese azonban a megállapodásnak az Egyesült Államok és nem fogadta el a szíriai fegyveres ellenzék. Nem sokkal éjfél után Homsz és Hama tartományokból, az övezetekbe tartozó területekről szórványos bombázásokról számoltak be helyszíni források, ezeknek a harci cselekményeknek azonban az első hírek szerint nem voltak áldozatai.

Az övezeteket Idlíb tartományban, a Homsz városától északra eső térségben, Kelet-Gútában, és az ország déli felében alakítanák ki először egy fél éves időszakra, amely újabb fél évvel meghosszabbítható lenne.

A megállapodás részleteit még nem dolgozták ki teljesen. Orosz illetékesek szerint még legalább egy hónapig tart, amíg ez megtörténik és a biztonsági övezetek teljes egészében betöltik a szerepüket. Megfigyelők arra figyelmeztetnek, hogy a tervnek vannak hiányosságai, így például nem tartalmaz egyértelmű megoldást a fegyvernyugvás megsértése esetére.


A szíriai légtér meglehetős zsúfoltsága is megakadályozhatja azt, hogy a megállapodás életképes legyen. A megállapodás szerint a biztonsági övezetek felett nem repülhetnek katonai repülőgépek, de egyelőre nem tisztázott, hogy a tilalom hogyan érinti az amerikai vezetésű koalíció légicsapásait, amelyekkel a megállapodással nem érintett iszlamista csoportokat támadja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában